Ločitev z dogovorom ali brez?

Francozi "obupali" nad Britanci, na Otoku o načrtu B konec meseca

T.L./STA
17. 1. 2019, 14.18
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.22
Deli članek:

Francoska vlada je sprožila načrt za soočanje s posledicami britanskega izstopa iz Evropske unije brez dogovora.

Profimedia
Ni še jasno, kako bo EU zapustilo Združeno kraljestvo.

Britanski poslanci bodo predvidoma 29. januarja odločali o načrtu B glede britanskega izstopa iz Evropske unije, je danes parlamentu sporočila vlada. Britanska premierka Theresa May mora sicer že v ponedeljek poslancem predstaviti načrt, kako naprej, potem ko so v parlamentu v torek zavrnili njen dogovor z EU o brexitu. 

Mayeva se je v tej luči že sestala z voditelji različnih strank, med katerimi pa ni bilo vodje laburistov Jeremyja Corbyna. Slednji pogovore s premierko zavrača, dokler se bo odpovedala možnosti brexita brez dogovora. 

Za načrt B o brexitu v parlamentu je razprava predvidena za 29. januarja. Poslanci bodo imeli tedaj možnost spremeniti vladne predloge, preden bodo o novem načrtu glasovali.

Francozi v rezervni načrt

Francoska vlada je danes sprožila načrt za soočanje s posledicami britanskega izstopa iz Evropske unije brez dogovora, je po današnjem srečanju z več ministri o brexitu povedal francoski premier Edouard Philippe. Po njegovih besedah je namreč brexit brez dogovora vse verjetnejši.

"Odločil sem se aktivirati načrt za brexit brez dogovora," je povedal Philippe. Načrt, ki so ga pripravljali od aprila lani, vsebuje zakonodajne in pravne ukrepe, s katerimi bodo pravice Francozov in francoskih podjetij učinkovito zaščitene, je poudaril.

Bogata investicija in nove zaposlitve

Načrt zagotavlja tudi 50 milijonov evrov investicij v francoska pristanišča in letališča, ki so po besedah francoskega premierja mesta, kjer bo potrebnih največ sprememb. V nekaterih pristaniščih bodo na primer zgradili parkirišča, v drugih pa postavili infrastrukturo za izvajanje nadzora na meji. V prihodnjih tednih nameravajo zaposliti 600 ljudi, med drugim carinike in veterinarskih inšpektorjev, je pojasnil.

Francoski senat bo sicer predvidoma še danes potrdil tudi poseben zakon, ki bo vladi omogočil sprejemanje odločitev z dekretom, če bo to v primeru brexita brez dogovora potrebno. Zakon je sicer v sredo zvečer že potrdil spodnji dom francoskega parlamenta.

Pariz je načrt za izstop Otoka iz EU brez dogovora sprožil, potem ko je britanski parlament v torek zavrnil dogovor o brexitu med Londonom in Brusljem. Tako je, tudi po oceni Philippa vse verjetneje, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora.

To bi sicer pomenilo kaos v prihodnjih odnosih z EU, najpomembnejšim zunanjim trgom, in veliko negotovost v odnosih s tretjimi državami, zato tej možnosti niso naklonjeni niti na Otoku niti v uniji.