Obisk v Srbiji

Med obiskom Srbije naj bi džihadisti pripravljali atentat na Putina

T.L.
17. 1. 2019, 14.04
Posodobljeno: 17. 1. 2019, 14.40
Deli članek:

V Novem Pazarju naj bi tako že pred Putinovim prihodom aretirali 21-letnega Armina A., ki naj bi pripadal teroristični celici Islamske države.

STA
Vučić je na letališču pričakal Vladimirja Putina.

V Beogradu so ob uradnem obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina okrepili varnost, več medijev medijev pa poroča, da so oblasti na jugu države aretirale moškega, domnevno pripadnika džihadistov, ki naj bi pripravljal atentat na Putina v času obiska v Srbiji. 

V Novem Pazarju naj bi tako že pred Putinovim prihodom aretirali 21-letnega Armina A., ki naj bi pripadal teroristični celici Islamske države. Na njegovem domu naj bi oblasti našle orožje in eksploziv, so poročali ruski in srbski mediji. 

Opazili najprej sumljiv nahrbtnik ...

Srbske Varnostno-informativne agencije (BIA) je dejala, da je 21-letnik pripravljal teroristični napad v času obiska ruskega voditelja. Podrobnosti o dogajanju niso znane, prav tako tudi ne, ali je prišlo do konkretnih dejanj v smeri izvedbe napada. Vir pri agenciji BIA je dejal, da je bil Putin tarča zaradi vojne Rusije proti Islamski državi. "Skupaj z ruskimi kolegi smo dobro pripravljeni, da obdržimo razmere pod nadzorom in predsednik Ruske federacije bo povsem varen," je še dejal.

Eno od poročil o aretaciji 21-letnika navaja, da naj bi ga zaustavila policijska enota v vasi Potok, nedaleč od Novega Pazarja, njihovo pozornost pa je najprej pritegnil nahrbtnik črne barve, kasneje pa so opazili še puško. Posledično je sledila hišna preiskava na domu 21-letnika, kjer so našli lepo zbirko orožja in tudi vse potrebne dele za izdelavo eksplozivne naprave. Prav tako naj bi mladenič doma hranil simbole Islamske države. 

Nekateri Putina pošiljajo domov

Kot pa poroča STA, so se danes v več mestih v Vojvodini pojavile nalepke z napisom "Putin go home" (Putin pojdi domov). Več nevladnih organizacij pa je podpisalo protestno izjavo zaradi "poveličevanja avtoritarnega Vladimirja Putina v Srbiji".

Pod nalepkami, uperjenimi proti Putinu, ki so se med drugim pojavile v Novem Sadu, Zrenjaninu in Kikindi, je podpisana organizacija Mlada Vojvodina, ki je že prej izvajala podobne akcije, predvsem z zahtevami po boljšem položaju Vojvodine in proti mlačnim politikom v tej severni srbski pokrajini.

Poostreni varnostni ukrepi

Za varnost ob obisku Putina, prvem po letu 2014, bo sicer po poročanju srbskih medijev v Beogradu skrbelo 5000 srbskih policistov in pripadnikov tajnih služb ter okoli 300 njihovih ruskih kolegov, poroča STA. Putina je na beograjskem letališču pričakal srbski predsednik Aleksandar Vučić, slovesni sprejem pa bo potekal pred Palačo Srbije, kjer se bosta predsednika in delegacije sestale na pogovorih o vrsti dvostranskih, mednarodnih in regionalnih vprašanj, tudi o Kosovu.

Zaradi obiska v Beogradu danes velja poseben prometni režim, številne ulice bodo zaprte, nekatere pa so že od srede zvečer in bodo ostale danes do 20. ure. V vseh šolah v mestu so skrajšali pouk.