Utapljanje v belem

FOTO in VIDEO: Je to mogoče?! Tri metre ga že imajo, obeta pa se še izdatna pošiljka

G.G.
10. 1. 2019, 18.12
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 19.02
Deli članek:

T.i. severni zastoj se še ni izčrpal.

AWOETeam / severe-weather.EU
Čiščenje ceste po snežnem plazu v tirolskem Wallchseeju.

Napovedi kažejo, da bo na severni strani Alp pestro še vsaj štiri dni. Do ponedeljka bi lahko ponekod zapadlo še meter snega, v višje ležečih predelih pa še več. V Hochfilznu, ki leži na nadmorski višini 950 metrov, je v zadnjih desetih dneh zapadlo 311 centrimetrov snega, V Bad Mitterndorfu pa 280 centimetrov.

Avstrijski meteorolog Alexander Radlherr ocenjuje, da tako ekstremne količine snega na teh območjih zapadejo približno enkrat na 30 do 100 let.

Daljša obdobja ekstremnega vremena

Se spreminja vremenski vzorec? V tej smeri razmišlja vremenoslovcev pri avstrijskem uradu za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG) Marc Olefs. "Vse več je znakov, da ekstremne vremenske razmere trajajo dlje časa," je za Kleinezeitung povedal Olefs, "ali gre za t.i. severni zastoj ali pa za vročinske valove poleti."

Vzroke gre po njegovem iskati tudi na severnem polu. Taljenje ledu na Arktiki prispeva k zmanjšanju temperaturnih razlik med severnimi in južnejšimi predeli, to pa vpliva tudi na dinamiko območij ciklonov in anticiklonov.

Olefs zaključuje, da ne gre sklepati po posameznih dogodkih, kot je trenutno obilno sneženje, ampak je potrebno podatke preučiti v zgodovinski perspektivi in jih primerjati z drugimi ugotovitvami.