Slovenija

Pravilno ocenili škodo ujme v Tržiču

G.G./STA
10. 1. 2019, 15.50
Posodobljeno: 10. 1. 2019, 15.52
Deli članek:

Prve ocene škode, ki jo je konec oktobra v Tržiču povzročila vodna ujma, so se izkazale za pravilne.

STA
Ocenjevanje je pokazalo, da je bilo škode za okoli deset milijonov evrov, od tega največ na vodni infrastrukturi.

Skupna škoda, ki je zajeta v sistemu za ocenjevanje škode Ajda, znaša 9,95 milijona evrov. Od tega je na vodotokih in vodni infrastrukturi škode za 7,4 milijona evrov, na transportni infrastrukturi 1,42 milijona evrov, na gozdnih prometnicah 715.000 evrov, v kmetijstvu pa za 229.000 evrov. Škoda na uničenih stavbah je znašala 105.000 evrov, na poškodovanih stavbah pa 73.000 evrov.

Na Občini Tržič so pojasnili, da v oceni škode ni zajeta škoda, ki je nastala v gospodarstvu, saj podatke o nastali gospodarski škodi posebej zbira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Po ocenah na občini pa je bilo škode v gospodarstvu za okoli 450.000 evrov.

Tržiški župan Borut Sajovic je izpostavil, da so po ujmi, ki je konec oktobra močno poškodovala cesto v Jelendol, nekatere stanovanjske hiše in kmetijske površine, vse ceste varne in prevozne, čeprav marsikje še po makadamu.

"Za najnujnejše je poskrbljeno, zahtevna in draga sanacija pa nas še čaka," je poudaril Sajovic, ki ga skrbi, kako bo z zagotovitvijo sredstev za sanacijo s strani države. Predvsem gre za vprašanje sanacije vodotokov in preventivnih ukrepov na tem področju.

Tržiška občina od države pričakuje tudi dodatna interventna sredstva. "Po ujmi smo od države prejeli 200.000 evrov, za interventno sanacijo pa smo jih porabili 600.000. Ker je občina porabila svojo rezervo, bo v skladu s predpisi zaprosila državo za še eno manjšo tranšo," je pojasnil župan.

Tudi večina prebivalcev, ki so v ujmi utrpeli škodo in jim je voda poplavila hiše, je že prejela vsa potrebna sredstva oziroma jih bodo v kratkem. Veliko sredstev so z donacijami prispevale humanitarne organizacije in posamezniki.