Pravosodni policisti koprskega zapora zahtevajo takojšnjo preiskavo in odstavitev direktorja zavoda Dušana Valentinčiča, saj da je iz koprskega zapora "naredil luksuzen hotel in pravosodne policiste spremenil v služabnike zaprtih oseb".

Ob tem so zanikali nekatere navedbe glede okoliščin pobega pripornikov, češ da nadrejeni z njimi želijo "osramotiti in ponižati pravosodne policiste, da bi prikrili svojo odgovornost". Med drugim pobegla pripornika Dragan Milosavljević in Damnjan Mitrović po navedbah iz pisma nista korektno prestajala pripora, saj da sta paznikom grozila in jih žalila. Nihče od nadrejenih pa kljub sumu pravosodnih policistov, da skrivata modem za povezavo s spletom oziroma mobilni telefon, ni odredil pregleda sobe.

Opozorili so na pomanjkanje senzorjev gibanja. "Naš video sistem je tako zastarel, da se komaj opazi, da se nekdo premika," so zapisali. Poleg tega so po pobegu izvedeli, da rešetke na oknih niso iz magnezijevega jekla, ampak iz navadnega jekla. Kot so navedli, so tudi sami poskusili prežagati rešetke, kar jim je uspelo v 15 minutah. Kot so zapisali, so vsa okna v celicah pred časom imela dodatno kovinsko mrežo, ki je onemogočala dotikanje rešetk, a je direktor Valentinčič ukazal njeno odstranitev.

Ubežnik iz koprskega zapora se je javil in opisal, kako mu je uspel pobeg! Poklical je celo upravnika zapora

Varuh zanika, da so zahtevali odstranitev kovinske mreže

To naj bi mu po navedbah pravosodnih policistov svetoval varuh človekov pravic, a so pri varuhu danes to zanikali. "Odločitev o dodatnem zavarovanju bivalnih sob zaprtih oseb je predvsem ukrep v pristojnosti zavoda za prestajanja kazni zapora. Vendar pa namestitev dodatnih kovinskih mrež na okna bivalnih prostorov zaprtih oseb ni ukrep, ki bi ga varuh spodbujal," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po oceni varuha bi bila dodatna mreža na oknih omejevalen ukrep, ki je utemeljen le, če je nujen za dosego zakonitega cilja. Zaradi kovinskih mrež je dostop svetlobe v bivalni prostor lahko namreč slabši, omejeno je tudi prezračevanje, zlasti v manjših bivalnih sobah lahko kovinska mreža povečuje tudi občutek utesnjenosti, so opisali.

Pri varuhu so ob tem spomnili tudi na njihova dolgoletna opozorila o težavah, s katerimi se pri opravljanju svojega dela soočajo pravosodni policisti, predvsem kadrovskih.

Kadrovske težave so koprski pazniki v pismu tudi natančno opisali. Med drugim naštevajo, da v zavodu, kjer je zaprtih okoli 150 oseb, ponoči delajo samo štirje pravosodni policisti, od tega mora eden stalno spremljati video nadzor. "V zaporih Ljubljana, Maribor, Celje imajo podobno število zaprtih oseb, pa je v nočnem času prisotnih devet pravosodnih policistov," so kritični do organizacije dela v zaporu.

Ne smejo kupiti sendviča

Težave jim povzročajo tudi navodila generalnega urada uprave za izvrševanje kazenskih sankcij glede spremstva zapornikov po celi Sloveniji. "Generalni urad je izdal navodilo, da se ne smemo na poti ustaviti in kupiti sendviča, prav tako pri sebi ne smemo imeti hrane od doma, niti plastenke vode. Nikoli ne veš, koliko časa boš na poti, uro ali šest ur, plus vožnja nazaj v zavod. Medtem ko je v drugih zavodih to le izjema," so zapisali. Opozorili so tudi, da nimajo možnosti sankcioniranja neprimernega obnašanja zapornikov.