Panika

Je okužen z ebolo ali ne? Imajo le delen odgovor

J.P.
5. 1. 2019, 09.16
Posodobljeno: 5. 1. 2019, 09.18
Deli članek:

Kot smo poročali včeraj, je zaradi suma na okužbo s smrtonosnim virusom ebola na Švedskem zavladala panika.

Reuters
Vhod na urgentni center v bolnišnici v Uppsali.

Burundi meji na Demokratično republiko Kongo, kjer so od avgusta letos, ko je virus izbruhnil, zabeležili 608 primerov okužb in 368 smrti, ki so bile posledica okužbe z ebolo. Prizadevanja za obvladovanje izbruha ebole močno ovirajo nestabilne razmere v tej državi.

Na urgentnem centru v bolnišnici v Enköpingu so namreč sprejeli mlajšega moškega, ki je kazal simptome okužbe z ebolo – bruhal je kri, pojavila se je tudi v njegovi stolici. Nemudoma so ga premestili na kliniko za infekcijske bolezni v Uppsali, kjer so mladeniča izolirali in že opravili prve krvne teste. Zdaj je znano, da pacient značilnim simptomom navkljub ni okužen z ebolo. Kot so sporočili z omenjene klinike, se je mladeniču zdravstveno stanje tekom dneva izboljšalo, so pa s testi izključili se okužbi z virusom Marburg in denge. Potrebne bodo nadaljnje preiskave, da bodo lahko ugotovili, kakšne tegobe ga pestijo.

Drugi pacienti urgentnega centra v bolnišnici v Enköpingu, ki so ga začasno zaprli, so že lahko odšli domov, prav tako njegovi sorodniki. Moški, ki sicer živi na Švedskem, se je pred tremi tedni vrnil s potovanja v Burundi, a menda ni obiskal območij, kjer je prisotna ebola.

Prvi simptomi so se pojavili včeraj zjutraj.