Kdo je bil prvi?

Vroče na meji: policisti proti migrantom uporabili solzivec

G.G./STA
2. 1. 2019, 08.22
Posodobljeno: 2. 1. 2019, 08.33
Deli članek:

Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA je sporočilo, da so se obmejni policisti s solzivcem odzvali na napade s kamenjem, medtem ko novinarji s terena poročajo, da je kamenje začelo leteti šele po uporabi solzivca.

Reuters
Konfrontacija med obmejnimi policisti in migranti.

Kakšnih 150 migrantov je najprej poskušalo prestopiti ograjo na meji, kar je nekaterim tudi uspelo in so jih aretirali, drugi pa so pred solzivcem in gumijastimi naboji pobegnili nazaj v Mehiko.

Čakalna doba za več tisoč migrantov v Tijuani, da pridejo na vrsto za vložitev prošnje za azil v ZDA, je več mesecev in nekateri se raje odločijo za poskus vstopa v ZDA mimo vrste, ker po aretaciji pridejo hitreje na vrsto s prošnjami. Drugi se v vse večjem številu odpravljajo na nevarno pot preko puščave, kjer ni ograje ob meji in policije, vendar številni umrejo zaradi pomanjkanja vode in hrane.

Ameriški predsednik Donald Trump je za danes povabil v Belo hišo voditelje kongresnih demokratov in republikancev na pogovor o položaju na meji, v bistvu pa bo šlo za poskus obnove financiranja vladnih agencij, ki so brez proračunskega denarja od 22. decembra. Med drugim ministrstvo za domovinsko varnost, ki skrbi za nadzor meje.