NOV SISTEM

Od velikih obljub države ostalo bore malo

Ž.K.
2. 1. 2019, 07.52
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je obljubljalo, da bo pot do državnih pomoči in storitev uporabnikom z novim letom bolj prijazna, a ostalo je le pri obljubah.

STA
Zaposleni na CSD-jih so zagrozili s stavko.

Še v času vlade Mira Cerarja se je začela prenova delovanja centrov za socialno delo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je obljubljalo, da bodo avtomatizirali izdajo odločb za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Uporabnikom naj bi bilo prihranjeno mukotrpno iskanje dokazil in prinašanje vlog, zaposleni na CSD-jih pa naj bi se znebili birokratskega dela ter se bolj posvetili vsebinskim nalogam in delu na terenu.

Svet24
Zaradi zaostankov so bile konec leta socialne pomoči izplačane z veliko zamudo.

Reorganizacija povzročila težave

Reorganizacija sistema CSD-jev se je začela še v času ministrovanja Anje Kopač Mrak, a je namesto olajšanja za stranke in zaposlene prinesla le nove težave. Zaradi uveljavljanja sprememb CSD-ji v oktobru teden dni niso mogli uporabljati informacijskega sistem in začele so se kopičiti zamude pri izdajanju odločb. Na centrih je konec novembra čakalo še 1828 nerešenih vlog za letne pravice, kot so otroški dodatek, subvencije vrtca, malice in kosila ter državna štipendija. Med njimi se je ena vloga lahko nanašala tudi na več kot eno pravico. Nekaj zaostankov je sredi decembra še vedno ostalo na ljubljanskem centru, ki je največji, a je ministrica s sklepom prenesla pristojnost za obravnavo vlog na manjše centre, kjer zaostankov ni.

STA
Ministrica Ksenija Klampfer je podedovala projekt reorganizacije dela CSD-jev.

Sistem ne deluje

Olajšanje bi moral prinesti prvi januar 2019, ko naj bi dokončno uvedli nov informacijski sistem, s septembrom pa bi moral zaživeti masovni avtomatični izračun pravic, a se je izkazalo, da nanj niso pripravljeni ne zaposleni na CSD-jih ne infrastruktura, ki bi morala skrbeti za prenos podatkov. Državni zbor je bil tako prisiljen konec leta sprejeti novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim so umaknili masovni avtomatični informativni izračun za letne pravice. Pristojni želijo namreč zagotoviti dovolj časa, da se CSD-ji na masovni avtomatični informativni izračun po vzoru informativnega izračuna dohodnine dobro pripravijo in se izognejo zastojem v sistemu. Za zdaj ne želijo govoriti niti o okvirnem datumu, kdaj se bo to dejansko zgodilo. Namesto avtomatičnega izračuna se do nadaljnjega ohranja dosedanji sistem, a se bodo postopki hkrati nadgrajevali z vse višjo stopnjo avtomatizacije.

Ob testnem uvajanju novega informacijskega sistema Krpan je bila napačna skoraj polovica testnih odločb. Težave naj bi bile predvsem v pomanjkljivi usposobljenosti zaposlenih na CSD-jih. 

Skoraj stavka

Da bo prišlo do zamika pri uvajanju novega informacijskega sistema in posledično tudi avtomatičnega informativnega izračuna, so zaslužni zaposleni na CSD-jih, ki so se pred nekaj tedni uprli in na državo s strani enega od sindikatov na vlado naslovili urgenco v obliki odprtega pisma ministrici za delo Kseniji Klampfer, nato pa še zagrozili s stavko. Ministrstvo se je zdaj zavezalo, da bo zaposlilo 73 dodatnih ljudi, ki bodo vsaj zasilno rešili kadrovsko stisko CSD-jev, informacijski sistem Krpan pa naj bi namesto prvega januarja zaživel prvega marca. V tem času naj bi nadgradili infrastrukturo in usposobili kadre.