Novoletni nagovor

VIDEO: V negotovih časih Merklova proti umiku

T.L.
31. 12. 2018, 18.24
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 19.02
Deli članek:

Prepričana je, da mora Nemčija prevzeti večjo odgovornost v svetu.

Profimedia
Angela Merkel v novoletnem nagovoru.

Oči sveta so bile v letu 2018 uprte v Nemčijo, z napovedjo umika nemške kanclerke Angele Merkel najprej s strankarske in nato državne (ter posledično svetovne) politične scene, pa glede prihodnjih usmeritev Nemčije, gonilne sile Evropske unije in močnega globalnega igralca, ostaja več neznank. Morda je nakatere od njih želela z novoletnim nagovorom razbliniti kanclerka Merklova. Med drugim je izjavila, da je v interesu Nemčije, da prevzame večjo odgovornost na mednarodni ravni v obdobju, ko je multilateralizem tarča rednih napadov.

V začetku govora je priznala, da se z današnjim dnem zaključuje "izredno težko" leto v politiki, ki je prineslo veliko izzivov. Dodala, da se demokracija lahko razvija le ob spremembah, medtem ko se odgovor na izzive časa, v katerem živimo, skriva v sodelovanju tako znotraj države kot tudi preko njenih meja.  

Merklova je v novoletnem nagovoru poudarila, da so nekdaj trdna stališča mednarodnega sodelovanja postavljena na preizkušnjo in da mora Nemčija "odločno nadaljevati naprej, argumentirano razpravljati in se boriti za svoja prepričanja." 

Opozorila je, da nobena država ne more sama reševati svetovnih težav, kot so klimatske spremembe, migracije, boj proti terorizmu. 

"Zaradi nas in naše dobrobiti želimo odgovore na vsa vprašanja, to pa bomo lahko najbolje storili, če bomo upoštevali tudi interese drugih," je dejala v govoru. "O tem nas učita dva svetovni vojni iz minulega stoletja," je poudarila in opozorila, da so danes trdna načela mednarodnega sodelovanja na preizkušnji.  

Nemce je pozvala, da vrednot, na katerih temelji družba - odprtosti, tolerance in spoštovanja - in zaradi katerih je Nemčija postala močna država, ne opustijo in da skupaj stopijo njim v bran. 

Kanclerka je še dejala, da se bo Nemčija, ki je za obdobje med leti 2019 in 2020 ena od desetih nestalnih članic Varnostnega sveta ZN, borila za "mednarodne rešitve". Najavila pa je še povečanje izdatov za humanitarbo pomoč, razvoj in vojaški proračun.