Bogastvo

Največji zmagovalci in poraženci med milijarderji v letu 2018

B.K.
31. 12. 2018, 11.04
Posodobljeno: 31. 12. 2018, 11.05
Deli članek:

Nemirni trgi so jo zagodli marsikateremu težkokategorniku.

Profimedia
Jeff Bezos (levo) in Mark Zuckerberg

Svetovnim milijarderjem leto 2018 ni bilo tako po godu kot prejšnje. Medtem, ko je 500 najbogatejših ljudi na svetu lani v svoje mošnjičke dodalo skupno 1 bilijon ameriških dolarjev premoženja, so ga letos izgubili 451 milijard.

Kdo so bili zmagovalci in poraženci letošnjega pehanja za nezamisljivim premoženjem?

Zmagovalci

Kolektivno se je letos najbolj smejalo singapurskim milijarderjem, ki so pridobili kar  2,5 milijarde dolarjev premoženja. To je skupno premoženje te male azijske državice potisnilo na 38 milijard dolarjev.

Od posameznikov je največji zasuk v pozitivno doživel najbogatejši Zemljan, ustanovitelj spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos. Njegovo premoženje je naraslo za 24 milijard dolarjev, na skupno 123 milijard. V drugem delu leta je Bezos sicer veliko izgubil, a ne dovolj, da bi to izbrisalo njegove zaslužke v prvi polovici leta.

Bezosu z 8,6 milijard dolarjev zaslužka sledi kitajski poslovnež in ustanovitelj proizvajalca mobilnih telefonov Xiaomi Lei Jun. Na tretjem mestu je prav tako Kitajec, ustanovitelj spletnega trgovca Pinduoduo Colin Huang s 6,9 milijardami dolarjev zaslužka.

Poraženci

Največji poraženci letos so bili Američani. Skupno so izgubili 76 milijard dolarjev, večino v decembru, ko so borze strmo padle. Slabo so jo odnesli tudi Kitajci, ki so sicer res dobila dva od treh največjih dobitnikov, a so iz indeksa 500 najbogatejših izgubili kar 11 posameznikov.

Največjo izgubo je sicer zabeležil ustanovitelj družabnega omrežja Facebook Mark Zuckeberg. Njegova neto vrednost je padla za 20 milijard dolarjev. Ostalo mu jih je 53 milijard.

Slabo je šlo tudi znanemu španskemu tekstilcu, ustanovitelju Zare in sestrskih blagovnih znamk, Amanciu Ortegi. Ta je izgubil 16,6 milijard dolarjev premoženja.

Tretji na mestu poražencev je nemški poslovnež Georg Schaeffler, ki je v letu 2018 izgubil 13,6 milijard dolarjev.