Letalonosilki

Japonska se po drugi svetovni vojni spet oborožuje

J.P./STA
18. 12. 2018, 10.18
Posodobljeno: 18. 12. 2018, 10.22
Deli članek:

Japonska bo v skladu z novim obrambnim načrtom dobila prvi dve letalonosilki po drugi svetovni vojni in nabavila več deset bojnih letal. Ukrepi so namenjeni odvračanju vse večje vojaške moči Kitajske.

Profimedia
Rušilec razreda Izumo

Vlada premierja Shinza Abeja, ki si želi okrepiti japonske oborožene sile, je danes potrdila nov petletni obrambni načrt, ki med drugim predvideva nadgradnjo dveh obstoječih helikopterskih ladij v letalonosilki.

Vlada trdi, da je ukrepanje nujno zaradi naraščajočih obrambnih izzivov v regiji, predvsem zaradi napetosti s Severno Korejo in vse večje vojaške moči Kitajske.

Za mnoge je odločitev vlade sporna, saj se Japonska po njihovem mnenju oddaljuje od strogo obrambne politike, zapisane v pacifistični ustavi, ki so ji jo ZDA vsilile po drugi svetovni vojni.

"Zagotovili bomo tako kvantiteto kot kvaliteto obrambnih zmogljivosti, ki so potrebne, da bi odgovorili na hitro spreminjajoče se varnostno okolje," je izjavil tiskovni predstavnik japonske vlade Yoshihide Suga. "Menimo, da je to znotraj tega, kar dovoljuje ustava," je dodal.

Sprememba pacifistične ustave

Petletni načrt predvideva rekordno obrambno porabo v višini 27.470 milijard jenov (214 milijard evrov) do marca 2024. Ob tem poziva obrambno ministrstvo, naj nadgradi dva rušilca razreda Izumo, da bi na njiju lahko pristajala bojna letala, ki za pristanek in vzlet potrebujejo kratko stezo ali pa lahko pristajajo in vzletajo vertikalno, kot na primer nevidni lovci F-35B.

Vlada prav tako načrtuje nakup 42 lovcev F-35 v naslednjem desetletju, po vsej verjetnosti različico F-35B. V tem obdobju naj bi nabavili tudi 105 bojnih letal F-35A. Po poročanju japonskih medijev bodo nakupi davkoplačevalce stali več kot 1000 milijard jenov (7,8 milijarde evrov).

Japonska vlada je obrambni načrt sprejela, potem ko je Abe pod pritiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa obljubil, da bo od ZDA kupil več vojaške opreme. Konservativni premier si že vrsto let prizadeva spremeniti japonsko pacifistično ustavo, zaradi katere imajo japonske samoobrambne sile zvezane roke tudi pri obrambi zaveznikov.