Romanje v Bruselj

FOTO: Juncker z »irsko« kravato ponižal Thereso May: Ne pomeni ne

G.G.
14. 12. 2018, 10.11
Posodobljeno: 15. 12. 2018, 11.46
Deli članek:

Novih pogajanj glede brexita ne bo. Ne pomeni ne. Je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Profimedia
Juncker si je ob tej priložnosti nadel posebno zeleno kravato, v znak solidarnosti z Irsko, s čimer je še dodatno razdražil Britance in Thereso May, ki jo je seveda prijazno objel.

Britanska premierka Theresa May je okrepljena po uspešno prestalem glasovanju o nezaupnici v domačem parlamentu odpotovala v Bruselj, kjer je poskušala omehčati evropske voditelje. Ni ji uspelo, kar so takoj pograbili britanski mediji in njen diplomatski poskus opisali kot »slab« in »obupen«.

Profimedia
Še enkrat sta nadigrala Britance: predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Juncker je Mayevi dejal, da se o ločitvenem sporazumu, ki so ga potrdili novembra, ne bodo znova pogajali. Ob tem jo je znova opozoril, da od Britancev pričakuje več jasnosti o tem, kaj sploh želijo glede prihodnjih odnosov. Poudaril je tudi, da britanske poslance težko razume: "Velika Britanija zapušča EU. Naši britanski prijatelji naj se odločijo in jasno izrazijo."

Reuters
Ena, dva, tri, ... zmaga. Juncker v družbi z belgijskim premierjem Charlesom Michelom (v sredini) in estonskim premierjem Jurijem Ratasom.

Evropski voditelji so še poudarili, da je irsko varovalo zavarovalna polica za preprečitev trde meje na irskem otoku in zagotovitev integritete notranjega trga ter da si je unija trdno odločena pospešeno prizadevati za nov sporazum, ki bi do konca leta 2020 zagotovil alternativno ureditev, tako da varovala ne bi bilo treba uporabiti.

Reuters
Še pozdrav z nizozemskim premierjem Markom Rutejem.

Profimedia
Prijateljski pozdrav med Tuskom in Junckerjem.