Zlomljen nos

Vinjenemu kolesarju, ki je napadel voznika, pol leta zapora

B.K./STA
14. 12. 2018, 10.37
Posodobljeno: 14. 12. 2018, 10.43
Deli članek:

Vinjeni kolesar, ki je v torek v Puconcih udaril in pri tem huje poškodoval voznika osebnega avtomobila, je bil po pospešen postopku obsojen na pol leta zaporne kazni, so sporočili s Policijske uprave Murska Sobota.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Murskosoboški policisti so bili v torek zvečer obveščeni, da v naselju Puconci na cesti leži okrvavljen občan.

Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da se je ta z osebnim avtomobilom peljal skozi naselje, nakar je na vozišču opazil vinjenega moškega, ki je v roki potiskal kolo. Ker je moški vijugal po celotnem vozišču in krilil z rokami, ga je voznik opozoril na varnost, kolesar pa je začel nanj kričati in ga žaliti.

Voznik je nato izstopil iz vozila, da bi vinjenega moškega zaradi varnosti pospremil z vozišča, ta pa ga je pri tem udaril v predel nosu, zaradi česar je moški padel na vozišče in obležal.

Kolesar se je po dogodku najprej zapeljal v smeri naselja Markišavci, nato pa se vrnil do voznika.

Napadalec je po navedbah policije večkratni povratnik nasilnih kaznivih dejanj in prekrškov. V letošnjem letu je bil zaradi kršitev javnega reda in miru zaradi nasilja obravnavan 21 krat.

Zaradi ponovitve nevarnosti in zbiranja obvestil so ga policisti pridržali. Po končanem postopku so ga nato privedli pred preiskovalnega sodnika, nato pa je bil na podlagi pospešenega kazenskega postopka obsojen na pol leta zapora.

Pospešen kazenski postopek oz. "fast track" metoda je postopek, po kateri lahko sodišče ob pripravljenosti obdolženca, tožilca in odvetnika primer sklene v 48 urah od pridržanja osumljenca.

Projekt prinaša možnost, da storilci kaznivih dejanj, predvsem tisti, zasačeni na kraju kaznivega dejanja kmalu po dogodku na sodišču priznajo dejanje in s tem sebi pa tudi policiji, tožilstvu in sodiščem prihranijo kar nekaj časa, to pa pomeni tudi razbremenitev.

V primeru 48-urnih policijskih pridržanj ob prijetju storilca se namreč postopki po pojasnilu sodišča izpeljejo v nekaj urah. Projekt omogoča sedaj veljavni zakon o kazenskem postopku, določila pa so uporabna tako za obdolžene, ki so na prostosti, kot tiste, ki so v pridržanju ali priporu.