Na denar bodo čakali do tri leta

VIDEO: Kaos v parlamentu, "suženjski" zakon vseeno potrdili

T.L./STA
12. 12. 2018, 19.05
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 19.33
Deli članek:

Povečanje zakonsko dovoljeno število nadur, čas za izplačilo precej daljši.

Profimedia
Viktor Orban

Nasprotniki trdijo, da je zakon posledica oziroma rezultat pritiska nemških proizvajalcev avtomobilov, stopnje madžarskega gospodarstva in pomanjkanja delovne sile v državi. Orban odgovarja, da temu ni tako in da so le tistim, ki si želijo delati več, to omogočili. Morda bodo lahko delali več, kdaj pa bodo za to plačani, pa je druga stvar: časovni okvir za izplačilo nadur se bo namreč z enega leta podaljšal na tri. 

Madžarski parlament je danes potrdil sporno reformo zakona o delavskih pravicah, ki predvideva znatno povečanje števila dovoljenih nadur. Pri tem je v parlamentu nastal pravi kaos, saj so skušali opozicijski poslanci z vzkliki, žvižgi in celo sirenami preprečiti glasovanje. V dvorani je bil navzoč Viktor Orban, ki je kaos stoično prenašal.

Opozicijski poslanci so med drugim piskali s piščalkami in blokirali dostop do govorniškega odra predsednika parlamenta Laszla Köverja, da bi preprečili glasovanje. Köver je kljub temu začel sejo. Kontroverzni zakon o bolj fleksibilnem delovnem času je bil kljub nasprotovanju opozicije, ki trdi, da gre za "sužnjelastniški zakon", sprejet s 130 glasovi za, 52 proti in enim vzdržanim.  

Povečanje zakonsko dovoljeno število nadur, čas za izplačilo precej daljši

Parlament, v katerem ima stranka premierja Viktorja Orbana Fidesz dvotretjinsko večino, je tako potrdil reformo zakona o delavskih pravicah, ki bo delodajalcem omogočil povečanje števila zakonsko dovoljenih nadur z 250 na 400. Časovni okvir za izplačilo nadur pa se bo z enega leta podaljšal na tri. 

Vlada trdi, da bodo spremembe koristile tako tistim, ki želijo delati več, in tistim, ki potrebujejo več delovne sile. "Odpravili smo birokratska pravila, da lahko tisti, ki želijo delati in zaslužiti več, to tudi storijo," je v torek povedal Orban, ki se je udeležil današnje seje. 

Sindikati zakonu, ki so ga označili za suženjskega, nasprotujejo, ker se vlada ni posvetovala z njimi. V soboto se je protestov proti zakonu, ki so jih organizirali, udeležilo več tisoč ljudi. Zagrozili so tudi s splošno stavko in blokadami cest. 

So pa poslanci danes potrdili tudi zakon, ki uvaja nova upravna sodišča. Helsinški odbor je ocenil, da ta zakon "resno ogroža vladavino prava na Madžarskem", saj bodo s tem zabrisane meje med izvršilno in sodno vejo oblasti.