Nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je pred dnevi v Ljubljani gostil katalonskega predsednika Quima Torro, je danes poudaril, da gre v Kataloniji za politični problem, ki se lahko reši samo s političnimi sredstvi, slovenska pot je morda lahko zgled. V luči španskih odzivov na Torrove izjave bo na MZZ pogovor s španskim veleposlanikom.

Pri katalonski krizi gre za politični problem, ki ga je mogoče rešiti samo s političnimi sredstvi v odkritem, strpnem in argumentiranem dialogu z vlado v Madridu, še posebej zdaj, po katalonskem plebiscitu in pred napovedanim sodnim procesom proti priprtim katalonskim politikom, je v izjavi zapisal Kučan.

Kaj se izjavil Torra ...

Po njegovem mnenju sta neodvisnost Katalonije in njen položaj v Španiji vprašanje, ki ga morata razrešiti vlada v Madridu in vlada v Barceloni po demokratični in mirni poti ter ob odgovornosti obeh strani, slovenska pot mirnega uveljavljanja pravice do samoodločbe pa je pri tem morda lahko dober zgled.

Bivši predsednik je še zatrdil, da so o tem potekali pogovori s predsednikom Katalonije Torro ob njegovem obisku v Sloveniji prejšnji teden.

Torra je po koncu obiska v Sloveniji Katalonce pozval, naj uberejo podobno pot v neodvisnost, kot jo je Slovenija.

... in odziv iz Madrida

Izjava je sprožila ostre odzive v Madridu. "Očitno je pozabil na številne mrtve in ranjene v Sloveniji," je izjavila uradna govorka španske vlade Isabel Calaa, sicer ministrica za izobraževanje.

Slovensko zunanje ministrstvo je po poročanju časnika Delo zaradi burnih odzivov v Madridu na pogovor povabilo španskega veleposlanika v Sloveniji, da bi mu pojasnili, da slovenska osamosvojitev ni bila nasilno dejanje, temveč se je Slovenija branila pred agresijo.

Z MZZ so sicer danes na vprašanje STA sporočili, da se bo veleposlanik Španije Jose Luis de la Pena Vela v četrtek srečal z generalnim direktorjem direktorata za zadeve EU Davidom Brozino. Kot so poudarili, gre za že vnaprej dogovorjeno srečanje, za "reden diplomatski pogovor in običajno izmenjavo mnenj o aktualnih zadevah, kot je to ustaljena praksa med prijateljskimi državami in partnericami v EU".

Državna sekretarka na MZZ Simona Leskovar je danes na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ko je odgovarjala na vprašanja članov odbora, dejala, da je stališče Slovenije do katalonskega vprašanja več čas konsistentno in transparentno; z zgodovinskega vidika in v luči lastne izkušnje zagovarja pravico narodov do samoodločbe, ki mora biti izvedena zakonito in v skladu z demokratičnimi standardi. Slovenija po besedah Leskovarjeve vzdržuje dobre in prijateljske odnose s Španijo in vsemi njeni 17 provincami, vključno s Katalonijo.

Slovenija glede Katalonije tudi poudarja potrebno po iskanju rešitev na miroljuben način in v dialogu ter prizadevanjih za pot sobivanja. Slovenija tudi spoštuje ozemeljsko celovitost in se ne vmešava v notranje zadeve ostalih držav in se do teh notranjih procesov načeloma ne opredeljuje, je še dejala Leskovarjeva.

Kučan, ki je skupaj z evropskim poslancem Ivom Vajglom gostil katalonskega predsednika, je danes v sporočilu poudaril, da interpretacija, da se je Slovenija osamosvojila z nasiljem, nima realne podlage in govori o nepoznavanju dejstev.

Na podlagi svoje izkušnje pa je Slovenija podprla pravico Kataloncev, da po demokratični poti odločajo o svoji prihodnosti, ter obsodila policijsko nasilje, s katerim je prejšnja španska vlada to pravico želela zatreti, je še zapisal.

Torro sta v Sloveniji na neuradnem pogovoru sprejela tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Dejan Židan.