NApad

Znane nove podrobnosti o strasbourškem krvniku

B.K.
12. 12. 2018, 13.34
Posodobljeno: 12. 12. 2018, 13.59
Deli članek:

Napadalec, ki je v torek zvečer v Strasbourgu ubil tri ljudi, ostaja na begu, zato grožnja ostaja resna, je danes v Strasbourgu dejal francoski tožilec Remy Heitz.

Reuters
Preiskava napada še poteka.

Heitz je pojasnil, da ga išče več kot 600 pripadnikov varnostnih sil in dodal, da so priče povedale, da je med napadom kričal Alah je velik.

Heitz je na novinarski konferenci povedal še, da so aretirali štiri bližnje domnevnega napadalca Cherifa Chekatta, sicer francoskega državljana maroških korenin, ki je bil leta 1989 rojen v Strasbourgu.

Reuters
Napadalec je še na prostosti.

Policiji je bil znan zaradi tatvin in nasilja, dosjeja ni imel samo v Franciji, temveč tudi v Nemčiji in Švici. Večkrat je bil v zaporu, kjer naj bi se tudi radikaliziral, zaradi česar so ga začele spremljati obveščevalne službe.

Tožilec je še povedal, da je napadalec med hojo po središču Strasbourga večkrat streljal, uporabljal je tudi nož. Med drugim je streljal na štiri vojake, ki so streljali nazaj ter ga pri tem ranili v roko. Nato je zbežal s taksijem v četrt Neuhof, kjer je naletel na policiste, pri čemer je znova prišlo do izmenjave strelov, a je napadalec uspel pobegniti.

Reuters
V napadu so bili ubiti trije ljudje.

Najprej le nekaj siren, nato se začne panika

"Zadeva pri takšnem dogodku je, da med samim potekom ne veš kaj se dogaja," nam je zaupal sodelavec časnika Novice Svet24 Luka Tetičkovič, ki se je med napadom nahajal v bližini kraja zločina. "Le nekaj ulic stran od strelov se ljudje mirno sprehajajo in pijejo kuhano vino, na nekaj nenavadnega kažejo le sirene intervencijskih vozil, ki jih je vse več. Nato se začne panika. Iz smeri dogodka se valijo trume kričečih turistov, policisti mrzlično vlečejo varnostne trakove in kričijo na tiste, ki so ostali v mestu. V nobenem trenutku nihče ne ve, kaj se dogaja, širijo se teorije zarote, špekulacije ali je napadalec eden, ali jih je več, nekateri ljudje okoli tebe doživljajo živčni zlom. Ne preostane ti veliko drugega, kakor da najdeš kakšen varen prostor stran od ulic in počakaš, da policija opravi svoje in vse skupaj spremljaš na družbenih omrežjih."

Reuters
Ulice Strasbourga so polne policijskih enot.