Sabotaža?

Rusi pričenjajo preiskavo o skrivnostni luknji na vesoljski postaji

B.K.
11. 12. 2018, 13.35
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 13.53
Deli članek:

Dva kozmonavta se bosta odpravila v vesolje, da bi preučila skrivnostno luknjo, ki je ogrozila življenja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

NASA
Posnetek enega izmed preteklih "sprehodov" po vesolju, v okolici postaje.

Skrivnost o luknji, ki so jo 30. avgusta opazili na ruskem Sojuzu, priključenem na ISS, še vedno ni razrešena. Poškodba, za katero Rusi sumijo, da je bila namerno prikrita, če že ne povzročena, je povzročila izgubo tlaka v spalnem modulu ruskega dela postaje.

Sedaj bosta ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Oleg Kononenko oblekla skafandre in se odpravila na zunanjo stran vesoljske postaje, kjer bosta skušala pridobiti vzorce, ki bi lahko razrešili uganko. Kozmonavta bosta za to morala odkriti del izolacije na zunanji strani postaje.

Profimedia
Mednarodna vesoljska postaja.

Kononenko, ki je na ISS prispel ta mesec z Američanko Anne McClain in Kanadčanom Davidom Saint-Jacquesom, je že dejal, da bo izlet v vesolje zanj velik izziv: "To bo tako fizičen kot tehničen izziv."

Izvršni direktor ruske vesoljske agencije Roskozmos Dmitri Rogozin je sicer septembra dejal, da je bila luknja najverjetneje namerno izvrtana ali med proizvodnjo modula ali pa celo medtem, ko se je Sojuz že nahajal v orbiti. Mediji so njegovo izjavo interpretirali, kot da za poškodbo krivi ameriške astronavte, kar pa je Rogozin nemudoma zanikal.

Roskozmos bo izsledke preiskave delil z ameriškimi kolegi iz Nase.