Požar v Rimu

FOTO in VIDEO: Nad večnim mestom se dviga gost oblak strupenega dima

S.R.
11. 12. 2018, 12.24
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 13.39
Deli članek:

Gasilci v italijanski prestolnici se borijo z obsežnim požarom, ki je zjutraj izbruhnil na severovzhodu mesta.

Vigili del fuoco
Dim nad Rimom.

V Rimu je v zgodnjih jutranjih urah v obratu za predelavo odpadkov TMB izbruhnil obsežen požar. Po navedbah pristojnih organov naj bi plameni zajeli celoten obrat, in sicer kar 2000 kvadratnih metrov površine, nad mesto pa se je dvignil gost dim, ki naj bi bil strupen. Najprej se je razširil nad celotnim severovzhodnim delom mesta, nato pa se je začel seliti tudi proti središču. Prebivalci že poročajo o ostrem, celo jedkem vonju, poročajo italijanski mediji. 

»Ogrožen je celoten obrat TMB. Jasno je, da je dim strupen, saj gorijo odpadki, olje in plastika, a so nam gasilci zagotovili, da se premika proti nenaseljenim območjem, zato v tem trenutku nismo zaskrbljeni,« je dejal predsednik tretjega rimskega okrožja Giovanni Caudo, ki pa je lokalnemu prebivalstvu vseeno svetoval, naj imajo okna zaprta, osebe z dihalnimi težavami pa naj se iz previdnosti raje zadržujejo v notranjosti. Gasilci naj bi imeli požar sicer pod nadzorom, a jih čaka še »dolgotrajna operacija.«

Kakovost zraka v mestu spremlja lokalna agencija za varstvo okolja, medtem ko gasilci – na prizorišče je prispelo dvanajst ekip in več helikopterjev – in gasilci še vedno ne poznajo vzroka požara.

Kriza z odpadki

Kot poroča STA, številni prebivalci že nekaj časa opozarjajo na neprimerno ravnanje z odpadki v Rimu, komunalno podjetje Ama pa je tarča kritik, ker ne uspe obvladovati velike količine smeti. Ljudje, ki živijo blizu tega odlagališča, se že dolgo pritožujejo nad neznosnim smradom, ki se širi iz centra za ravnanje z odpadki.

Prejšnji italijanski minister za okolje Gian Luca Galletti je januarja posvaril, da bi Italijo lahko doletele sankcije EU, če oblasti v Rimu in deželi Lacij ne bodo začele reševati vedno hujše krize z odpadki. Oktobra je v Rimu zaradi neprimerne politike glede odpadkov, za katero krivijo županjo Virginio Raggi, protestiralo več tisoč ljudi.