Brexit

Mayeva stisnjena v kot: klonila je in glasovanje preložila

T.L., S.R./STA
10. 12. 2018, 14.30
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 17.41
Deli članek:

Velika Britanija se še lahko enostransko in brez posvetovanja z drugimi članicami Evropske unije odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave, je danes odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.

Profimedia
Brexit

Britanska premierka Theresa May je nagovorila poslance britanskega parlamenta, BBC je, sklicujoč se na vladne vire, že pred več urami poročal, da bo glasovanje, ki bi moralo biti v torek zvečer, preloženo. Neuradna informacija se je izkazala za točno: Mayeva je namreč predlagala preložitev glasovanja britanskega parlamenta o dogovoru o brexitu zaradi opozoril, da bo na glasovanju utrpela hud poraz.

Uradno je v nagovoru priznala, da se je izkazalo, da bi bil dogovor s precejšnjo večino zavrnjen. Dodala je, da je razprava pokazala, da obstajajo pomisleki glede predvidene varovalke za preprečitev trde meje na irskem otoku po izstopu Združenega kraljestva iz EU, zato se bo o tem znova posvetovala na vrhu EU. 

"Srečala se bom s kolegi iz drugih držav in z njimi govorila o pomislekih, ki so jih izrekli britanski poslanci," je dejala Mayeva v nastopu pred britanskim parlamentom, ki že od prejšnjega tedna razpravlja o sporazumu z EU. Vrh EU bo v četrtek in petek v Bruslju, a tam so danes že poudarili, da se EU ne bo znova pogajala o sporazumu o brexitu.

Mayeva se je za preložitev glasovanja odločila, potem ko se je izkazalo, da bi večina v parlamentu, vključno z delom poslancev njene konservativne stranke, glasovala proti dogovoru. Doslej je sicer britanska premierka zagotavljala, da je dogovor edini možen.

Neusmiljeni odzivi

Na prvotno poročanje medijev o odločitvi Mayeve so se že odzvali nekateri politiki. Vodja škotske nacionalne stranke SNP Nicola Sturgeonje zapisala, da gre za"patetično strahopetnost premierke". "Interesi torijcev so zanjo znova pomembnejši od vsega drugega. To se ne more nadaljevati," je tvitnila Sturgeonova.

Profimedia
Theresa May je v zmeraj večji godlji.

Sodišče EU Britancem ponudilo "rešilno" bilko, če jo želijo

Sodišče EU v Luksemburgu je sicer danes odločilo, da se Velika Britanija v skladu s 50. členom lahko še lahko enostransko odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave. To možnost ima, dokler ne začne veljati dogovor o izstopu med EU in Veliko Britanijo oz. do izteka postopka za prenehanje članstva.

Kot je še zapisalo v razsodbi, lahko britanske oblasti o preklicu odločitve za brexit odločijo po demokratičnem procesu, ki bo v skladu z ustavo. O tej nedvoumni in brezpogojni odločitvi morajo pisno obvestiti Evropski svet. Sodišče je še pojasnilo, da bi Velika Britanija s preklicem odločitve o izstopu iz EU ostala članica unije, njen status se ne bi spremenil, postopek za izstop pa bi se končal. 

Sodišče EU je tako sledilo mnenju generalnega pravobranilca Manuela Camposa Sanchez-Bordone, ki je prejšnji torek objavil mnenje, da se Velika Britanija še vedno lahko enostransko odloči in umakne napoved odhoda iz EU. 

Pobudo za presojanje o tem vprašanju je na škotsko sodišče skupaj z drugimi poslanskimi kolegi vložil škotski poslanec Andy Wightman. Zadeva je pred Sodišče EU prišla v začetku oktobra, v Luxembourgu pa so se odločili za pospešen postopek, da bi dosegli odločitev še pred 29. marcem 2019, torej pred predvidenim brexitom.

Profimedia
Poslanska zbornica danes glasuje o prihodnjih korakih v procesu izstopa iz Evropske unije.