Po sankcijah

Iran Zahod svari pred drogami, migranti, bombami in terorizmom

J.P.
10. 12. 2018, 13.23
Posodobljeno: 10. 12. 2018, 13.30
Deli članek:

Ameriške sankcije je označil za nepravične in nezakonite.

Profimedia
Hasan Rouhani

Iranski predsednik Hasan Rouhani Zahod svari pred "poplavo" drog, migrantov in napadov, če jih zaradi ameriških sankcij Iran ne bo mogel več zadrževati.

"Opozarjam tiste, ki nam vsiljujejo sankcije, zaradi katerih se Iran ne more boriti proti drogam in terorizmu, kot bi se sicer … Ne boste varni pred poplavo drog, migrantov, bomb in terorizmom," je zapretil na državni televiziji.

Vnovič uvedli sankcije

Ameriški predsednik Donald Trump je v imenu Združenih držav Amerike pred sedmimi meseci odstopil od mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, s katerim je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij omejil svoj jedrski program. Ob odstopu od sporazuma so ZDA tudi vnovič uvedle gospodarske sankcije proti Iranu. Novembra letos so začele veljati še ostrejše sankcije ZDA proti Teheranu. Washington je z njimi državam po svetu prepovedal trgovanje z iransko nafto ter finančne transakcije z Iranom, sicer čakajo sankcije tudi njih.

Gospodarski terorizem

Rohani je v soboto ameriške sankcije proti Iranu označil za gospodarski terorizem. Kot je dejal na regionalni konferenci v Teheranu, na kateri so bili predstavniki Afganistana, Kitajske, Pakistana, Rusije in Turčije, so ameriške sankcije nepravične in nezakonite. Pozval je tudi k enotni fronti proti ZDA.

"Ameriške nepravične in nezakonite sankcije proti iranskemu častnem narodu so prizadele naš narod kot očiten primer terorizma," je dejal. Dodal je, da je namen "gospodarskega terorizma, da ustvari paniko v gospodarstvu države in zaseje strah v drugih državah, da bi tako preprečil tuja vlaganja".