v odločilnem času za brexit

Britanski poslanci vladi zadali pomemben udarec

J.P./STA
4. 12. 2018, 20.20
Posodobljeno: 4. 12. 2018, 20.23
Deli članek:

Britanski poslanci so danes prvič v zgodovini spoznali vlado krivo nespoštovanja parlamenta, in sicer ker jim ni v celoti predstavila pravnega mnenja o dogovoru z Brusljem o brexitu.

Profimedia
Opozicija je v današnji razpravi trdila, da je s tem vlada omejila informacije, ki jih je razkrila in da so ministri namenoma ignorirali odločitev parlamenta.

Izid glasovanja dokazuje šibkost vlade Therese May teden dni pred ključnim glasovanjem o dogovoru v parlamentu. Mnenje bodo sedaj objavili v celoti.

Poslanci spodnjega doma parlamenta v Londonu so razpravljali, ali ministri ne spoštujejo parlamenta, ker jim državni pravobranilec Geoffrey Cox v ponedeljek ni v celoti predstavili pravnega mnenja, ki ga je dal vladi o dogovoru o brexitu. Poslanci šestih opozicijskih strank so nato v ponedeljek vložili zahtevo za sprožitev postopka proti vladi zaradi nespoštovanja parlamenta, saj je slednji novembra sprejel odločitev, da mora vlada poslancem "v celoti predložiti vsa pravna mnenja" o dogovoru.

Opozicija je v današnji razpravi trdila, da je s tem vlada omejila informacije, ki jih je razkrila in da so ministri namenoma ignorirali odločitev parlamenta. Predlog šestih opozicijskih strank so nato potrdili s 311 glasovi podpore proti 293.

Predsednica spodnjega doma parlamenta Andrea Leadsom je po glasovanju zatrdila, da bo vlada sedaj objavila pravno mnenje v celoti in da bo odgovorila v sredo. Britanski BBC ugiba, da to pomeni, da bo v sredo tudi objavljeno celotno besedilo, nekateri britanski mediji pa opozarjajo na možnost, da bi ga objavili šele po 11. decembru.