Filmsko

Kako je makedonski politik brez potnega lista prebegnil na Madžarsko?

B.K.
19. 11. 2018, 08.41
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 08.44
Deli članek:

Albanska policija je potrdila, da je Gurevski na Madžarsko pobegni preko Albanije in Črne gore.

Bobo
Nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski.

Albanska policija je potrdila, da je nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski 11. novembra potoval skozi Albanijo v Črno goro. Mejo je prestopil na prehodu Hani i Hotit, poroča portal Balkan insight.

Čez mejo v diplomatskem avtomobilu

Gruevski, ki je v Makedoniji obsojen na dvoletno zaporno kazen zaradi sodelovanja pri nelegalni vladni nabavi luksuznega avtomobila, nima potnega lista, zato je njegov pobeg še toliko bolj nenavaden. A albanska policija je sedaj razkrila, da je Gruevski preko meje prišel kot sopotnik v diplomatskem avtomobilu, ki si ga lasti madžarska ambasada v Albaniji.

"Makedonski državljan Nikola Gruevski je albansko ozemlje zapustil 11. novembra 2018 ob 19. uri in 11 minut, preko [mejnega prehoda] Hani i Hotit na črnogosrki meji. Bil je sopotnik v avtomobilu z [diplomatsko] registrsko številko CD 101 3A, ki si ga lasti madžarska ambasada v Albaniji," so zapislai albanski policisti v izjavi za medije.

Ob tem so dodali, da takrat Interpol še ni izdal naloga za aretacijo Gruevskega, zato tehnično gledano še ni bil iskana oseba.

"Interpol Skopje je 13. novembra obvestil Interpol Tirano, da je za tem državljanom razpisana mednarodna tiralica," so pojasnili albanski policisti.

V Albanijo nelegalno, na Madžarsko nepojasnjeno

Gruevski je sicer izginil 8. novembra, ko bi se moral zglasiti v zaporu v Skopju. 11. novembra je na madžarski ambasadi v Albaniji zaprosil za azil, kako točno je prišel v Albanijo ni jasno, albanska policija pa domneva, da je vstopil ilegalno.

11 minut čez sedmo večerno je Gruevski, z diplomatskim vozilom Madžarske vstopil v Črno goro, 16 minut čez deseto večerno pa je na mejnem prehodu Dobrakovo vstopil na ozemlje Srbije.

V torek, 13. novembra je Gruevski na svojem facebook profilu objavil novico, da je na Madžarskem. Kje in kdaj je vstopil v to državo, še ni jasno.

Gruevski je bil Makedonski premier med letoma 2006 in 2016, njegove desničarsko vlado pa je odnesla politična kriza leta 2017. Gruevskega doma čakajo še štiri obtožbe.