Zaupanje

Prevlada preverjenih lokalnih šerifov

G.G./STA
19. 11. 2018, 08.27
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 08.44
Deli članek:

Višja volilna udeležba, prevlada nekaterih starih županov in napoved zanimivih obračunov v drugem krogu.

Bobo
Nekateri so slavili, drugi so bili bolj kislih obrazov.

Udeležba je bila za nekatere nekoliko presenetljivo višja kot na zadnjih volitvah leta 2014. Na volišča je prišla skoraj polovica volilnih upravičencev.

V nedeljo so župana izvolili v 156 občinah, v preostalih 56 pa bo potreben drugi krog. V večini občin so očitno zadovoljni z delom sedanjih županov, saj so glede na delne neuradne izide ponoven mandat zaupali kar 134, še 32 pa jih ima možnost za ponovno izvolitev v drugem krogu.

Tudi tokrat je največ izvoljenih županov kandidiralo s podporo volivcev, takih je kar 87. Med strankami pa je po številu županov primat obdržala SLS s 23 župani, sledita SD s 14 in SDS z 12.

Tudi na volitvah v občinske svete je bilo izvoljenih največ kandidatov na predlog volivcev, in sicer več kot 940, med strankami pa je največ svetniški mest osvojila SDS, skoraj 540, SD naj bi jih dobila okoli 330. Strankarski veljaki so bili sicer z izidi večinoma zadovoljni, tudi zato, ker v širokem naboru izidov skoraj vsaka stranka lahko poudari kakšen uspeh.

V petih mestnih občinah odločeno v prvem krogu

Tudi v petih mestnih občinah sprememb na županskem mestu, kot kaže, ne bo. V prvem krogu so poleg ljubljanskega župana Zorana Jankovića slavili še celjski župan Bojan Šrot, velenjski župan Bojan Kontiča,  novomeški župan Gregor Macedoni in murskosoboški Aleksander Jevšek, ki je imel zgolj enega protikandidata.

Jankovićeva zmaga ni presenetljiva. Po mnenju analitikov Petra Pahorja in Alema Maksutija v Ljubljani še ni čas za zmago kandidata desnice.

V Celju je Šrot, ki je tokrat prvič nastopil z novo stranko Celjska županova lista, z okoli 56 odstotki glasov premagal Sandija Sendelbaha, ki mu kaže 17,8-odstotno podporo. Marko Zidanšek iz SLS je pristal na tretjem mestu z okoli sedmimi odstotki glasov.

Velenjski župan Kontič je z okoli 60-odstotno podporo za sabo pustil tekmece. Še najbližje mu je prišla Suzana Kavaš iz SDS z dobrimi 15 odstotki.

Podobno je s tekmeci pometel Macedoni v Novem mestu in, kot kažejo neuradni izidi, dobil več kot 65-odstotno podporo. Jože Kobe, kandidat GAS, mu je prišel najbližje z manj kot 15 odstotki glasov.

V Murski Soboti je županski dvoboj dobil kandidat SD Jevšek, ki je dobil skoraj tri četrtine glasov, četrtina je glas oddala za kandidata SDS Bojana Petrijana.

Zagotovljene novosti v drugem krogu

Zagotovo bo do menjave na županskem položaju prišlo še v dveh mestnih občinah, Kranju in na Ptuju.

Dosedanji kranjski župan Boštjan Trilar tokrat ni kandidiral, pač pa je na skupni listi s SAB za župana predlagal Iztoka Puriča. Ta je bil sicer blizu preboju v drugi krog, a sta mu nazadnje do tega podviga zmanjkala dobra dva odstotka. Sta pa v drugem krogu pristala Matjaž Rakovec (SD) z okoli 31 odstotki glasov in neodvisni kandidat Zoran Stevanović z nekaj čez 20 odstotki.

Novega župana bodo zagotovo dobili tudi na Ptuju. Aktualni župan Miran Senčar ni kandidiral in glasovi so se precej razpršili. Nazadnje sta se v drugem krogu znašla Nuška Gajšek (SD) in nekdanji župan Štefan Čelan, ki je kandidiral s podpisi volivcev. Po podpori sta si sicer precej blizu, Gajškovi kaže 28 odstotkov, Čelanu pa okoli 25 odstotkov glasov.

Na prepihu sta tudi aktualna župana Nove Gorice in Slovenj Gradec. V Novi Gorici bo v drugem krogu aktualnemu županu Mateju Arčonu delal družbo Klemen Miklavič, v Slovenj Gradcu pa županu Andreju Času Tilen Klugler.