Popovič in Bržan

V Kopru potrjen drugi županski krog

J.P./STA
19. 11. 2018, 07.06
Posodobljeno: 19. 11. 2018, 07.50
Deli članek:

Pomerila se bosta dosedanji župan Boris Popovič in Aleš Bržan.

STA
Boris Popovič

V koprski mestni občini sta se po preštetih 99,96 odstotka glasovnic v drugi krog županskih volitev uvrstila dosedanji župan Boris Popovič (KJN) s 44,6 odstotka podpore in Aleš Bržan (LAB) s 30,5 odstotka glasov. Na tretje mesto se je s 6,4-odstotno podporo uvrstil Gašpar Gašpar Mišič (Gašpar Gašpar Mišič in skupina volivcev).

Za prvo trojico so se na koprskih županskih volitvah uvrstili Olga Franca (Barbara Verdnik in skupina volivcev) s 5,3 odstotka glasov, Valter Krmac (Oljka) s 4,6 odstotka, Silvano Radin (SDS) z 1,7 odstotka, Alan Medveš (Levica) z 1,3 odstotka in Marijan Križman (SD) z 1,3 odstotka podpore.

Manj kot odstotek glasov so dobili Nevio Miklavčič (SLS) z 0,9 odstotka, Viktor Markežič (SMC) z 0,9 odstotka, Marko Brecelj (Akacije) z 0,8 odstotka, Danijel Sertič (NSi) z 0,6 odstotka in Zlatko Gombar (DD) z 0,5 odstotka glasov.

Sedeži v mestnem svetu pa so pripadli strankam in listam KJN - Koper je naš (13), LAB - Lista Aleša Bržana (9), Levica (2), Oljka (2) ter SDS, Naš Kraj - Lista Gašparja Gašparja Mišiča, SD in Civilno gibanje Skupaj s po enim svetniškim sedežem.

Skoraj nemogoče

Popovič je sicer po slabi tretjini glasov, ko mu je kazalo okoli 45 odstotkov podpore, povedal, da imajo "še dva tedna dela". "Upamo, da potem bo zmaga dokončna. Tudi stranka (Koper je naš, op. ur.) kaže, da je prva, tako da zmaga je, ni pa dokončna," je dodal.

Prav tako je Popovič zatrdil, da ni razočaran, da pa je bilo pri 13 županskih kandidatih "skoraj nemogoče v prvem krogu zmagati".

Pojasnil je, da so sami vodili zelo mirno kampanjo in se z ostalimi kandidati niso ukvarjali: "Tudi naprej se ne mislimo. Mi mislimo delati naše delo, čisto mirno peljati naprej, do konca, naj se ljudje odločijo, kaj mislijo."

"V demokraciji je vse možno in tudi prav je tako. Tako da če so ljudje naveličani in če mislijo, da nek drug kandidat da lahko več, jim lahko nudi boljši razvoj, zakaj ne," je še razmišljal župan.

Kot je napovedal, se ne bodo šli nizkih udarcev, podobno pa pričakuje tudi od protikandidata, pri tem pa bosta oba končno imela možnost spregovoriti o programih.