zaradi tvitov

Pariz Trumpa obtožil nespodobnosti

J.P./STA
14. 11. 2018, 21.50
Deli članek:

Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je danes ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožil nespodobnosti zaradi tvitov, s katerimi je Trump v torek, prav na tretjo obletnico terorističnega napada v Parizu, ostro napadel Francijo.

Profimedia
Trump in Macron. Na videz kot stara kolega.

"Včeraj je bil 13. november. Spomnili smo se umora 130 državljanov pred tremi leti v Parizu in Saint-Denisu. Zato bom odgovoril v angleščini: primerna bi bila osnovna kultura," je tiskovni predstavnik francoske vlade odgovoril na novinarsko vprašanje.

V seriji jutranjih tvitov je Trump v ponedeljek - le dva dni potem, ko je bil konec tedna gost francoskega predsednika Emmanuela Macrona na slovesnostih v Parizu ob stoletnici konca prve svetovne vojne - napadel francoskega predsednika in Francijo. Med drugim je kritiziral Macronovo idejo o oblikovanju evropske vojske ter zapisal, da so se Francozi med prvo in drugo svetovno vojno v Parizu pripravljali na učenje nemščine, dokler jih niso rešile ZDA.

Macron je na seji vlade ministrom zelo na kratko spregovoril o tvitih ameriškega predsednika, je dejal tiskovni predstavnik. Diplomacija se ne dela s tviti, ampak z dvostranskimi pogovori, je spomnil Macron, podobno kot je to imel priložnost pojasniti ameriškim medijem, je še dejal tiskovni predstavnik francoske vlade.

Pred tremi leti

V Parizu in njegovem predmestju Saint Denis so se v torek z več slovesnostmi spomnili žrtev terorističnih napadov pred tremi leti, v katerih je umrlo 130 ljudi, več kot 350 pa je bilo ranjenih. Islamisti so z avtomatskimi puškami in eksplozivom napadli koncertno dvorano Bataclan, več restavracij in barov v vzhodnem delu Pariza. Eksplozije so odjeknile tudi ob stadionu Stade de France med prijateljsko nogometno tekmo med moštvoma Francije in Nemčije.