Doneck

Obljubil še tesnejše odnose z Rusijo

J.P./STA
14. 11. 2018, 21.37
Deli članek:

Novoizvoljeni vodja samooklicane republike Doneck na vzhodu Ukrajine Denis Pušilin je danes dejal, da bodo odnosi z Rusijo pod njegovim vodstvom še tesnejši.

Reuters
Konflikt v Ukrajini je po ocenah ZN do zdaj zahteval več kot 10.000 žrtev.

Samooklicani republiki sta bili razglašeni leta 2014, potem ko si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim. Po ocenah ZN je konflikt na vzhodu Ukrajine, ki je tedaj izbruhnil, do zdaj zahteval več kot 10.000 žrtev.

"Nadaljevali bomo v smeri proti Rusiji," je na novinarski konferenci povedal 37-letnik. "Ne gre samo za kulturno in družbeno integracijo, ampak tudi ekonomsko," je dodal naslednik Aleksandra Zaharčenka, ki je bil avgusta ubit v bombnem napadu. "Naučili smo se že živeti brez Ukrajine," je še povedal Pušilin, ki je vodenje regije prevzel že takoj po smrti Zaharčenka.

Drugo samooklicano republiko Lugansk bo medtem še naprej vodil sedanji voditelj Leonid Pasečnik, ki je prav tako naklonjen Rusiji.

Reuters
Pokojni predsednik Ljudske republike Doneck Aleksander Zaharčenko.

Kijev in več zahodnih držav je volitve označila za nezakonite in nelegitimne. Moskva je vztrajala pri volitvah, češ da so te po umoru voditelja Donecka Zaharčenka nujne.