»Da, sem nor«

Smrt sejal 28-letni nekdanji marinec, pred katerim je trepetala lastna mati

S.R.
9. 11. 2018, 08.57
Posodobljeno: 9. 11. 2018, 09.09
Deli članek:

V lokalu Borderline Bar and Grill je življenja najmanj dvanajstih ljudi vzel 28-letni nekdanji marinec Ian David Long.

Profimedia
Vstopil je v lokal in brez besed začel streljati.

Ameriške oblasti so izdale identiteto strelca, ki je v noči na sredo v kalifornijskem mestu Thousand Oaks umoril najmanj dvanajst oseb in si na koncu domnevno sodil sam. Gre za močno tetoviranega belopoltega moškega, vojnega veterana in nekdanjega marinca, ki se je med drugim spopadal s posttravmatsko stresno motnjo.

28-letni Ian David Long, po činu desetnik pri ameriških marincih, je imel že v preteklosti težave z organi pregona. Po častnem odpustu iz ameriške vojske, kjer je bil zaposlen med avgustom 2008 in marcem 2013, se je vrnil domov. Po vrnitvi iz Afganistana junija 2011 naj bi po navedbah medijev pred njim od strahu trepetala celo njegova mati Colleen, s katero je živel. »Živela je v strahu, da se bo kaj zgodilo. Ni želel pomoči. Bila je povsem iz sebe in ni vedela, kaj storiti. Čudovita ženska je, a je s sinom šla skozi pekel. Zdaj mora živeti še s tem,« je stanje duha opisal 77-letni sosed Richard Berge. Aprila so na Longova vrata potrkali policisti, ta jih je pričakal razjarjen, vedel pa se je povsem iracionalno, zaradi česar je bila potrebna tudi urgentna psihiatrična pomoč. Longa vseeno niso strpali na psihiatrijo. Bližnje srečanje z organi pregona je imel še zaradi prometne nesreče in gostilniškega pretepa, v katerem pa jo je skupil sam.

Profimedia
Long je v Afganistanu kot marinec služboval od novembra 2010 do junija 2011.

Vstopil in brez besed začel

V lokal je vstopil neobrit in oblečen v črn plašč ter domnevno odvrgel nekaj dimnih bomb, nato pa brez besed začel streljati s svojo 45-kalibrsko iz zakonito kupljeno pištolo Glock. Pri sebi ni imel nobenih dokumentov, s katerimi bi ga lahko identificirali. Prvi krogli je izstrelil v 20-letno blagajničarko Christino, nato je nadaljeval in žrtve izbiral povsem naključno. Zdravstveno stanje 20-letnice zaenkrat ni znano.

V lokal je sicer dovoljeno vstopiti starejšim od 18 let, v času streljanja pa je bilo prisotnih več kot 100 ljudi, zlasti študentov iz bližnjih univerz. Reden gost lokala, ki je privlačil predvsem ljubitelje country glasbe, naj bi bil tudi Long, so za CNN povedali njegovi prijatelji, ki pa so želeli ostati anonimni.

»Upam, da me bodo označili za norega … (smeh).. kaj ne bi bila to ena velika ironija? Da … sem nor, a vse kar znate po teh strelskih pohodih so "izreki sožalja in molitve".. ali pa "ohranili te bomo v spominu"... vsakič znova... in se sprašujete, zakaj se te stvari nenehno dogajajo,« je bilo v času napada objavljeno na facebooku. Avtor? Ian David Long.