Neverjetno

VIDEO: Gostilniški pretep? Ne, le južnoafriški parlament

R.T.
7. 11. 2018, 11.01
Posodobljeno: 7. 11. 2018, 11.14
Deli članek:

Seja južnoafriškega državnega zbora se je prelevila v pravi gostilniški ravs.

Youtube
Prerivanju je sledil še pravcati pretep.

Med torkovo sejo državnega zbora Republike Južne Afrike, kjer je na vprašanja poslank in poslancev odgovarjal predsednik države Cyril Ramaphosa, sta izbruhnila dva pretepa.

Najprej so se 'udarili' predstavniki opozicijske Demokratične zveze in Ekonomskih borcev za svobodo. Slednji so skakali v besedo belopoltemu predstavniku prvih, kar je rezultiralo v žaljivkah na eni in drugi strani. Predstavniki Demokratične zveze so svoje rivale označili za "tolovaje", Ekonomski borci za svobodo pa so svoje belopolte kolege označili za "rasiste".

Izmenjava žaljivk se je zaključila s prerivanjem, a predsednica Državnega zbora je z vztrajnim kričanjem na poslance uspela situacijo umiriti.

Tik za tem je, nepovabljen, na sceno stopil poslanec stranke Agang Andries Tlouamma, ki je razplamtele strasti izkoristil, da je še malce pritisnil na rano svojih temnopoltih rivalov iz ekonomskih borcev za svobodo. Ostro je napadel njihovo obnašanje in jih označil za nespoštjive ter nevedne, ker belcem ne pustijo do besede. Svojo predstavo je zaključil s kletvico, ki je Ekonomskega borca Nazierja Paulsena razjezila do te mere, da je skočil v Tlouammo in pričel pretep, v katerega se je vključilo še več poslancev iz obeh strank.

Tlouamma in Paulsen sta morala v spremstvu varnostnikov zapustiti prostore južnoafriškega parlamenta.