"Rešil mi je življenje!"

Z metlo in sesalcem nad strelca

R.T.
6. 11. 2018, 08.45
Posodobljeno: 6. 11. 2018, 10.04
Deli članek:

Ko se strelec sooči s požrtvovalnim učencem joge.

Twitter
Požrtvovalni Joshua Quick je s svojim dejanjem rešil več oseb. Med soočenjem z napadalcem je sicer dobil udarec v glavo, a ni bil težje poškodovan.

Pretekli teden sta v streljanju na Floridi umrli dve osebi. Kaj hitro pa bi lahko bilo žrtev še več, če ne bi vmes posegel požrtvovalni učenec tamkajšnjega joga kluba, ki se je junaško postavil po robu napadalcu z nabito pištolo.

Strelec, 40-letni desničarski ekstremist Scott Beierle je ob pol šestih popoldan vstopil v prostore joga kluba, v ameriškem mestu Tallahassee na Floridi. Na začetku se je izdajal za radovedno stranko, a po le nekaj minutah je iz žepa potegnil pištolo in brez opozorila začel streljati na tamkajšnje učence in vaditelje. Ustreljenih je bilo več ljudi, 61-letna zdravnica in 21-letna študentka pa sta bili na mestu ubiti.

Večji pokol je preprečil požrtvovalni učenec Joshua Quick, ki je na ameriški televiziji ABC spregovoril o tragičnem incidentu. "Bili smo stisnjeni v kot ... ko se je začel premikati proti nam je nehal streljati. Ne vem, ali se mu je zataknila pištola, ali je bilo kaj drugega. Pobral sem prvo stvar, ki mi je prišla v roke in ga udaril. Bil je sesalec. Z njim sem ga udaril v glavo," je svojo reakcijo opisal Quick. Strelec se je nato "obrnil in me kresnil po glavi. Čutil sem, kako sem se sesedel na tla. Nisem izgubil zavesti. Skočil sem pokonci, stekel stran in zgrabil edino drugo stvar, ki mi je prišla pod roke - metlo. Z njo sem ga znova udaril v glavo. Spet me je odrinil, a nekateri ljudje so medtem uspeli pobegniti iz sobe."

Facebook
40-letni napadalec Scott Beierle si je na koncu sodil sam.

Quick je tako uspel kupiti nekaj časa za nemočne talce terorističnega napadalca, da so ti pobegnili iz sobe, kjer se je dogajal pokol. A ne le to. Očitno je napadalce zmedel do te mere, da je ta ugotovil, da je njegov poskus česar koli že, propadel. Pištolo je naperil vase in sprožil. Ko je na kraj zločina ob 17.40 prispela policija, je Beierle že ležal mrtev na tleh. Umrl je od "strelne rane, ki si jo je zadal sam," so sporočili s policije.

Quickovo požrtvovalno dejanje je pohvalil tudi šef tamkajšnje policije, javno pa se mu je zahvalila tudi ena izmed preživelih. "Zaradi njega sem lahko pobegnila skozi vrata. Želim se mu zahvaliti iz dna srca. Rešil mi je življenje," je dejala Daniela Garcia Albalat, ki je bila sicer ustreljena v nogo.