Čez 1000 kilometrov na uro

Še ena skrivnost več: strmoglavljenemu letalu je odpovedal še četrtič, hitrost je bila vratolomna

J.P.
5. 11. 2018, 20.27
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 20.27
Deli članek:

O vzroku nesreče lahko zaenkrat zgolj ugibamo.

Profimedia
Zaenkrat še ni znano, ali je ta težava odigrala kakšno vlogo v nesreči.

Boeing 737 MAX je 29. oktobra kmalu po vzletu z letališča v Džakarti strmoglavil v morje. Na krovu letala indonezijske letalske družbe Lion Air je bilo 181 potnikov in osem članov posadke.

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Odpovedal štirikrat

Indonezijski odbor za varnost v transportu (KNKT) je danes poročil, da je imelo letalo na zadnjih treh letih pred usodnim pokvarjen merilnik hitrosti. Tega so sicer popravljali, a se je težava med usodnim letom ponovila. Domneva odbora temelji na podatkih iz črne skrinjice strmoglavljenega letala, je na novinarski konferenci v Džakarti razkril njegov vodja Soerjanto Tjahjono in pojasnil, da so mehaniki po vsakem obvestilu pilotov težavo popravili. Letalo je tako vsakič znova dobilo zeleno luč za letenje. Tjahjono ni povedal, ali je nedelujoč merilnik hitrost v nesreči odigral kakršnokoli vlogo.

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Zaenkrat so identificirali 14 žrtev.

Do pol leta

Zdi se le malo verjetno, da bodo preiskovalci našli preživele. Do sedaj najdeni deli letala kažejo, da je to v morje strmoglavilo z veliko hitrostjo in ob trku razpadlo na več kosov. Kar pomeni, kot so domnevali nekateri, da ni razpadlo v zraku. Nekateri strokovnjaki menijo, da je letalo "pikiralo" proti tlom in pri tem morda celo preseglo hitrost 1000 kilometrov na uro, poroča The Straits Times. Tjahjono je prejšnji teden dejal, da bodo preiskovalci svoje preliminarno poročilo o nesreči objavili čez mesec dni, celotno pa bi lahko nastajalo tudi do šest mesecev.

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Ključni element

Preiskovalci so v četrtek približno 15 kilometrov od obale našli črno skrinjico, in sicer zapisovalnik podatkov leta, v petek pa so iz vode potegnili uničeno podvozje letala. Napravo, ki zapisuje pogovor v pilotski kabini, še iščejo.