Ponovljeno sojenje

Trepeta za svojega otroka: "Prek svojih" ji grozi iz zapora

Janja Ambrožič/Dolenjski list
5. 11. 2018, 19.55
Deli članek:

Višje sodišče je razveljavilo sodbo okrožnega in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Žrtev je opozorila, da ji obtoženec grozi iz zapora, on pa trdi, da to ni res. Obramba je predlagala nova izvedenca.

Janja Ambrožič
Obtoženi Amadej Kovačič je v smer Šarkezijeve je izstrelil šest strelov, enkrat jo je zadel v hrbet.
Po prepiru nanjo streljal
Kovačič se je s Šarkezijevo sprl, nakar je zapustila njegovo vozilo, on pa je pograbil pištolo in v njeno smer izstrelil šest nabojev. Eden jo je zadel v hrbet.

V začetku tedna je pred petčlanski senat novomeškega okrožnega sodišča ponovno stopil Amadej Kovačič, ki so ga februarja letos zaradi streljanja na Sašo Šarkezi že obsodili na šest let zapora. Sojenje zaradi poskusa uboja morajo ponoviti.

Kot je pojasnil Kovačičev odvetnik Aleksander Sitar, je višje sodišče sodbo okrožnega razveljavilo zaradi procesnih razlogov. Tokrat senatu predseduje sodnica Melita Perko.

Tožilka Nada Črnugelj je predstavila obtožnico, iz katere izhaja, da je Kovačič v romskem naselju Brezje 20. marca 2017 svoji tedanji partnerici v avtu zagrozil, da jo bo ubil, ko je zbežala, pa je šestkrat ustrelil za njo, pri čemer jo je en strel zadel v hrbet, zato je bilo njeno življenje v nevarnosti.

Zaradi obtožb ni mogel jesti

Na sodišču je obtoženec, ki je zaradi tatvin v celjskem zaporu, dejal, da ne bo ponovno pojasnjeval, kaj se je zgodilo tistega dne. »Vse sem že povedal. Nimam ničesar za dodati in ne bom odgovarjal na vprašanja.« Kljub temu ga je njegov zagovornik vprašal, kako se počuti, odkar je v medijih prebral članek o tem, da Šarkezijevi grozi iz zapora. »To ni res! Nisem ji grozil! Zaradi tega, kar je bilo napisano, nekaj dni nisem jedel. Nobenega stika nimam z njo. Delam, kar rečejo pazniki, imam svoje življenje, ona pa svojega.«

Šarkezijeva: Grozil mi je in grožnje je uresničil

Ko je pred sodni senat stopila Šarkezijeva, je uvodoma povedala, da ima sedemmesečnega sina. »Še ko sva bila par, mi je grozil, da me bo ustrelil, in nazadnje je svoje grožnje uresničil. Pištolo je imel on, in ne jaz, pa tudi sama se nisem ustrelila. Z njegove strani prihajajo grožnje, da me bo ubil, to govorijo njegovi iz Novega mesta. Če je bil sposoben tega, ko sem bila njegova partnerica, je tudi zdaj sposoben kaj narediti moji družini. Bojim se, kaj bo storil, ko bo prišel iz zapora. Bojim se za svojega sina.«

Ko so jo spraševali, kdo ji je povedal za njegove grožnje zdaj, ko je v zaporu, ni vedela povedati poimensko, je pa obljubila, da bo sporočila, če se spomni.

Bodo drugi izvedenci spisali zanj bolj ugodno mnenje?

Odvetnik Sitar je predlagal, naj sodišče angažira nova izvedenca psihiatrične in psihološke stroke, ki naj podata mnenje, ali so pri obtožencu prisotne kakšne psihične bolezni, ali se je zavedal svojega ravnanja in ali se je bil zmožen nadzorovati, saj naj bi takšno ravnanje izzval prepir s Šarkezijevo. Velja omeniti, da je v prvem sojenju izvedenka psihiatrične stroke Marga Kocmur povedala, da pri Kovačiču ni šlo za izgubo spomina, kakor je trdil, pa tudi, da je nagnjen k nekontroliranemu vedenju, vendar ne gre za posledico kakšne duševne bolezni, ampak za osebnostno motnjo.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi decembra.