Pritiski

Prvi primeri zlorabe 12-urnega delovnika

G.G.
5. 11. 2018, 08.51
Posodobljeno: 5. 11. 2018, 08.57
Deli članek:

Dva meseca po uvedbi možnosti 12 urnega delovnika so v Avstriji naleteli na prve zlorabe.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V zakonu je zapisano, da se lahko zaposleni prostovoljno odločijo za 12-urni delovnik oziroma 60 ur dela tedensko. Avstrijski mediji poročajo o dveh konkretnih primerih zlorab te možnosti.

Na Dunaju je lastnik neke restavracije od izkušene kuharske pomočnice, ki je zadnja leta delala za polovičen delovni čas, zahteval, da sprejme 12-urni delovnik. 56-letna uslužbenka je sprejela kompromis in bila pripravljena delati v kuhinji osem ur dnevno. To pa za šefa ni bilo dovolj. Pritisnil je nanjo in jo prisilil, da je podpisala, da se strinja z odpovedjo delovnega razmerja, ker ne more delati 12 ur na dan.

V drugem primeru gre za zaposlenega v smučarskem letovišču v okolici Salzburga. Delodajalec je od njega zahteval, da nujno podpiše pogodbo, da bo delal 60 ur na teden oziroma 12 ur na dan.

Primere bo vzel pod drobnogled inšpektorat za delo. Ministrstvo za socialne zadeva pa je za Kronenzeitung sporočilo, da je preučujejo tudi možnost zvišanja kazni za omenjene kršitve delovne zakonodaje. Trenutno lahko izrekajo kazni od 72 do 1815 evrov.