Zbliževanje

Ste si predstavljali da bo to mogoče? Koreji se razorožujeta na meji

B.K.
1. 10. 2018, 11.31
Posodobljeno: 1. 10. 2018, 11.34
Deli članek:

Vojaki Severne in Južne Koreje so pričeli z razoroževanjem zloglasne meje med državama.

Reuters
Vas Panmunjom, skupno varnostno območje.

Koreji sta pričeli z dejanskim zbliževanjem tudi na področju vojaške prisotnosti. Zloglasna meja ob 38 vzporedniku je eno izmed najbolj militariziranih območij na svetu, danes pa so se začela dela za razoroževanje.

Vojaki obeh strani so najprej začeli z odstranjevanjem protipehotnih min na tako imenovanem skupnem varnostnem območju, ozkem pasu, kjer se nahajajo tako vojaki Severne kot Južne Koreje.

Projekt, ki bo trajal 20 dni, je prvi korak dogovora, ki sta ga nedavno sklenila južnokorejski premier Moon Jae In in severnokorejski voditelj Kim Jong Un. Dogovor predvideva "zaustavitev sovražnih dejanj" in odstranitev vseh groženj, ki bi lahko vodile do oboroženih spopadov.

Dogovor prav tako predvideva odstranitev varnostnih točk in orožja iz skupnega varnostnega območja. Vojaki bodo sicer ostali, a tudi ti naj bi bili razoroženi.

Zbliževanje držav, ki sta uradno v vojni že od leta 1950, se nadaljuje počasi, a vztrajno. Južna Koreja je tako že v začetku leta odstranila propagandne zvočnike, ki so bili uporabljeni za širjenje protirežimske zvočne propagande na stran Severne Koreje, ta pa je v znak enotnosti svojo uro premaknila za 30 minut naprej in tako uskladila čas s tistim na jugu.