Stavka pri Ryanairu

Leti odpovedani, potniki ogorčeni

G.G./STA
28. 9. 2018, 13.20
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 13.31
Deli članek:

Doslej je letalski prevoznik Ryanair zaradi stavke pilotov in kabinskega osebja odpovedal okoli 250 letov.

Reuters
Kabinsko osebje deli plakate, na katerih piše, zakaj so se odločili za stavko.
Evropska organizacija za zaščito potrošnikov Beuc je Ryanair pozvala, naj potnikom, ki bodo zaradi stavke ostali brez leta, zagotovi primerno odškodnino.

Stavkajo v Nemčiji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Na letališču v Eindhovnu so tako nekateri potniki že opravili varnostni pregled, ko so le pol ure pred predvidenim vzletom odpovedali let v London. V Nemčiji so medtem do današnjega jutra odpovedali že 133 letov iz in v Nemčijo, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh letov, je razvidno iz portala airliners.de. Ryanair je sicer še v četrtek trdil, da bodo v Nemčiji odpovedali do 100 letov.

Pri irskem nizkocenovnem prevozniku sicer vztrajajo, da večina od 2400 za danes napovedanih letov ne bo odpovedanih oz. ne bodo imeli zamud. "Ta stavka je nespametna in nekoliko ni v skladu z napredkom, ki smo ga naredili," je dejal glavni operativni direktor družbe Peter Bellew. Letalski prevoznik sicer ni objavil seznama odpovedanih letov. Prizadeti potniki so prejeli individualno sporočilo, s katerim so jih obvestili o odpovedih. Sindikati so izrazili upanje, da bo današnja 24-urna stavka največja v zgodovini irskega podjetja.

Zahtevajo višje plače in boljše pogoje dela

Tako piloti kot kabinsko osebje od Ryanaira zahtevajo povišanje plač in izboljšanje pogojev dela. Več sindikatov je ob stavkah danes pripravilo tudi protestne shode delavcev.

Ryanair je največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik. Povezuje več kot 215 letališč v 37 državah in zaposluje okoli 14.500 ljudi. V poslovnem letu 2017/18 je podjetje vknjižilo 7,15 milijarde evrov prihodkov in ustvarilo 1,45 milijarde evrov dobička.

Podjetje, ki se je dolgo upiralo združevanju svoje delovne sile v sindikate, se je od začetka leta soočilo že z vrsto stavk osebja, ki upravlja z letali. Delavci zahtevajo pravice v skladu z nacionalnimi zakonodajami svojih domačih držav. Tokratna stavka je druga usklajena panevropska.