Zagata

FBI toži Muska, vrednost delnice Tesle strmoglavila

J.P.
28. 9. 2018, 12.24
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 12.28
Deli članek:

Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla je avgusta nepričakovano predstavil predlog o umiku delnic proizvajalca električnih avtomobilov iz javne prodaje na borzi.

Profimedia
Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk

Včeraj zvečer je vrednost delnice Tesle padla za 14 odstotkov. Kaj se je zgodilo? Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je ustanovitelja ter glavnega izvršnega direktorja Tesle Elona Muska obtožil goljufije z vrednostnimi papirji, poroča MailOnline.

Vse kaže, da Musk še uživa podporo podjetja. Njegov upravni odbor je v kratki izjavi dejal, da zaupa v Muska, njegovo integriteto in vodstvo ter da so še vedno osredotočeni na povečanje proizvodnje električnega avtomobila model 3.

Zavajanje, goljufija

Muska obtožujejo, da je s tvitoma 7. avgusta zavajal vlagatelje, potem ko je zapisal, da namerava podjetje umakniti z borze in da je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic po ceni 420 dolarjev (približno 357 evrov) na delnico. Sporni so tudi nadaljnji tviti, da uživa podporo vlagateljev in da bo morda ustanovljen "sklad za posebne namene" za vlagatelje, ki bodo ostali s podjetjem.

Musk se je že odzval na tožbo – zapisal je, da ga je globoko užalostila.

Ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo si prizadeva, da bi Musku prepovedali upravljati z javnimi podjetji, med katere sodi tudi Tesla, in mu naložili globo. Komisija nima pooblastil za kazenski pregon.