Mobilna verzija
10:50 23. september 2018

VIDEO: Milijoni na poti »pošastnega« Mangkhuta, obeta se katastrofa

S.R.
0 Posodobljeno: 12:57 / 14.9.2018

Medtem ko se Američani že spopadajo s prvimi udarci orkana Florence, se na Filipinih pripravljajo še na hujšo pošast, super tajfun z imenom Mangkhut.

Mangkhut, tajfun

Kmalu bo dosegel kopno. Foto: Profimedia

Oblasti na Filipinih so z najbolj ogroženih območij danes že evakuirale na tisoče družin. Zapirajo tudi šole, na obalna območja pa so napotile tudi vojsko, ki pomaga pri izvajanju nujnih ukrepov.

Mangkhut, ki naj bi največji otok v filipinskem otočju dosegel zgodaj zjutraj v soboto, medtem ne kaže nobenega znaka, da bi lahko njegova moč opešala. Po navedbah tujih medijev gre za naravnost »pošastno« nevihto, katere moč ustreza orkanu pete kategorije. Mangkhut je z vidika moči vetra tako precej bolj nevaren od orkana Florence, ki zahodni obali ZDA preti predvsem z uničujočimi poplavami. Tajfun spremljajo vetrovi nad 200 kilometrov na uro, posamezni sunki vetra pa dosegajo tudi 285 kilometrov na uro. Tajfunu na poti stoji območje s približno petimi milijoni prebivalcev.

Mangkhut, tajfun

Na Filipinih poplavlja že pred prihodom pošasti. Foto: Profimedia

Oblasti opozarjajo, da bo tajfun s premerom celih 900 kilomerov »izjemno nevaren« tudi če pred stikom s kopnim oslabi. Mangkhut je sicer že pustošil po Maršalovih in Severnih Marijanskih otokih ter otoku Guam, kjer so se srečali z obsežnimi poplavami in izpadi električne energije.

Značke: tajfun , mangkhut , evakuacija

Vaš prispevek