Turizem v številkah

Na Hrvaškem smo Slovenci številka 2

T.L./STA
8. 9. 2018, 15.36
Posodobljeno: 8. 9. 2018, 21.30
Deli članek:

Od začetka januarja do konca avgusta je Hrvaško obiskalo 14 milijonov turistov iz tujine, ki so ustvarili skupno 78,2 milijona nočitev, kar je prav tako štiri oziroma pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Profimedia
Hrvaški turizem v prvih osmih mesecih z rastjo obiska in nočitev.

Na Hrvaškem so v prvih osmih mesecih našteli 15,7 milijona turistov, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Število nočitev je doseglo 88,5 milijona oz. štiri odstotke več, je sporočilo hrvaško ministrstvo za turizem. Največ nočitev so ustvarili turisti iz Nemčije, in sicer 17 milijonov, sledijo Slovenci z 9,3 milijona nočitev.

Od začetka januarja do konca avgusta je hrvaško obiskalo 14 milijonov turistov iz tujine, ki so ustvarili skupno 78,2 milijona nočitev, kar je prav tako štiri oziroma pet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Turistom iz Nemčije in Slovenije po nočitvah sledijo Avstrijci (6,3 milijona), Poljske (5,6 milijona) in Češke (4,8 milijona).

Največ jih je v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu in Splitu

Kot so dodali na ministrstvu, je bilo hrvaških turistov za osem odstotkov več, število njihovih nočitev pa je zraslo za šest odstotkov.

Navedli so, da je bilo v prvih osmih mesecih največ nočitev v zasebnih namestitvah v gospodinjstvih (33,3 milijona) ter v hotelih (19 milijonov) in kampih (16,4 milijona). Največ turistov so sprejeli v Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Medulinu in Splitu.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je izpostavil, da je strategija razvoja hrvaškega turizma usmerjena v trajnosti razvoj in ne v množični turizem. Kot je dejal, je od pozitivnih trendov pri obiskih in nočitvah pomembnejša krepitev prihodkov iz naslova turizma. Spomnil je, da so bili ti v prvem letošnjem trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani višji za 14 odstotkov.

Na hrvaškem ministrstvu za turizem so še napovedali, da bodo do konca leta pridobili tudi podatke o vplivih turizma na gospodarstvo.