Nočno tresenje

Domačini in turisti v Dalmaciji prestrašeni: "Mislil sem, da se bo hiša porušila"

T.L.
8. 9. 2018, 12.26
Posodobljeno: 8. 9. 2018, 13.01
Deli članek:

Okoli 22.35 ure je potresni sunek stresel Dalmacijo in precej prestrašil ljudi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V teh dneh se je poletje vrnilo tako v Slovenijo kot tudi sosednje države in veliko ljudi sončne dneve izkorišča - če le imajo možnost - za dopustniško obmorsko dopustovanje. Je pa domačine in dopustnike v Dalmaciji včeraj zvečer okoli 22.35 ure prestrašil močan potres. Epicenter potresa je bil od kraja Imotski oddaljen le nekaj kilometrov, in sicer jse je nahal pri Posušju v Hercegovini.

Sprva so seizmologi menili, da je bi potres veliko močnejši. Najprej so sporočili, da je šlo za potres z močjo 4,3 stopnje po Richterjevi lestvici, to so nato nekoliko zmanjšali na 4,2. Kasneje pa so ugotovili, da je bil sunek šibkejši, in sicer 3,7 stopnje po Richterjevi lestvici. Na Hrvaškem so potres čutilo na območju od Sinja do Makarske. 

Potresni sunek pa je zelo prestrašil tiste, ki so ga občutili. Najbolj so ga občutili v osrednji Dalmaciji, v trikotniku med Imotskim, Makarsko in Omišem, poroča Index.hr.

"Občutek sem imel, da se bo zrušila hiša," so Indexu sporočali bralci. 

"Stresla se je hiša v Lokvi Rogoznici. Zelo slab občutek," je zapisala ena od bralk. In še nekaj sporočil, ki so jih posredovali bralci: "Treslo je, kot da bi temelji hiše udrajali ob posteljo ..."; "Potres se je zelo čutil v Trilju. Imel sem občutek, da se bo porušila hiša, s polic so padli predmeti. Škoda ni nastala ne pri meni ne pri sosedih."