Zdravje

Krčne žile so več kot le estetski problem

Tea Dečman
8. 9. 2018, 16.00
Deli članek:

Tiste, ki so v koži, so na pogled podobne pajkovi mreži in jih zato imenujemo pajkaste vene. Vene, ki ležijo globlje, so videti kot izbokline.

Dreamstime
Tinktura ali mazilo divjega kostanja sta odlična pomoč pri utrujenih in težkih nogah.

Najpogosteje se pojavijo na zadnji strani meč ali na notranji strani nog. Žal jih ženske pogosto prejmemo v paketu edinega darila, ki ga ne moremo odkloniti, dednega materiala, njihov nastanek pa pospešijo debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje, včasih pa tudi preveč alkohola in kajenja.

Kako in zakaj nastanejo?

Vene imajo zaklopke, ki se ritmično odpirajo in zapirajo ter tako pomagajo pri potiskanju krvi do srca. Tako zaklopke ven preprečijo, da bi kri zaradi sile težnosti stekla nazaj v noge. Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. Ker venske zaklopke ne morejo več opravljati svojega dela, kri zastaja v venah na nogah in sčasoma začnejo noge zaradi tega tudi otekati. Zaradi slabe prekrvljenosti imajo mnogi bolniki s krčnimi žilami hude nočne krče in nemirne noge, zaradi česar je močno okrnjen njihov nočni spanec. Krčne žile se pogosto pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiskanja ploda na vene v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Zdravstveni problem

Predvsem ženske se jih na vso moč otepamo, ker kazijo videz naših nog, a je zdravljenje še bolj nujno zaradi številnih mogočih zapletov. Sčasoma lahko krčne žile povzročijo spremembe na koži, kot so srbenje, občutljivost na dotik, temno obarvanje kože, rdečina, koža se stanjša, otrdi in postane občutljiva za bakterijske ali glivične okužbe. Napredovanje bolezni sčasoma privede celo do razjed na golenih, krvavitev, vnetja povrhnjih žil in nastanka krvnih strdkov. Pojdite k zdravniku, če zaznate utrujene in težke noge ali otekanje, ki ponoči ne uplahne. Če osebni zdravnik ugotovi kronično vensko popuščanje, vam bo napisal napotnico za specialista flebologa, ki se ukvarja z boleznimi ven.

Posegi in zdravila

Površinske, pajkaste vene vam lahko povsem odstranijo z laserjem. Močno razširjene krvne žile pa zdravijo z ambulantnim posegom – flebektomijo. Danes si zdravniki prizadevajo, da odstranijo le del vene, ki ni več zdrav, včasih pa so posamezniku ob takšnih težavah odstranili celo veno, od dimelj do gležnja.