Odšel neznano kam

Assangeov sodelavec skrivnostno izginil: govori se tudi, da so se ga odkrižali

J.P.
3. 9. 2018, 09.35
Posodobljeno: 3. 9. 2018, 09.45
Deli članek:

O Nizozemcu ni ne duha ne sluha. Izginil je v skrivnostnih okoliščinah.

Twitter
Arjen Kamphuis

Norveški policisti preiskujejo izginotje Arjena Kamphuisa – nizozemskega državljana, povezanega z Julianom Assangeom. Na družabnih omrežjih se govori o vsem mogočem: Kamphuis naj bi izginil med izletom v naravo, se odpravil na skrivno odpravo, ... Govori se celo, da se ga je odkrižala ameriška Centralna obveščevalna agencija (CIA). 

Kamphuis, strokovnjak za kibernetsko varnost, ki je sodeloval pri snovanju vodiča za preiskovalne novinarje, kako se zavarovati pred vohunjenjem vlad, je pogrešan od 20. avgusta. Tistega dne se je odjavil iz hotela v mestu Bodø na severu Norveške.

V Trondheim

O izginotju je na twitterju prva spregovorila Ancilla Van De Leest, nekoč članica nizozemske piratske stranke in aktivistka. To je bilo v petek. Dan pozneje je zapisala, da se je Kamphuis nameraval vkrcati na vlak, ki od omenjenega mesta vozi v Trondheim. Vožnja običajno traja 10 ur.

Nizozemec bi moral 22. avgusta iz Trondheima odpotovati v Amsterdam, a je prej izginil. Letalsko karto naj bi že kupil.

Odkar se je odjavil iz hotela, o njem ni bilo ne duha ne sluha. Kar pomeni, da je izginil bodisi v mestu Bodø bodisi v Trondheimu oziroma nekje med obema krajema.

V soboto je na twitterju o izginotju pisal tudi WikiLeaks.

Preiskava poteka

Norveška policija je potrdila, da preiskujejo izginotje 47-letnega Nizozemca. Prav daleč še niso prišli, so priznali. Assangeov sodelavec je sicer zagret pohodnik, kar pomeni, da se mu je morda v divjini pripetila kakšna nesreča.

Kamphuisa naj bi 28. in 29. avgusta opazili v danskem mestu Ribe, a gre za neuradna poročila.