Svet

Tuji kapital bi rad prijazno discipliniral stranko Levica

Mirko Vorkapić
24. 8. 2018, 20.00
Posodobljeno: 30. 8. 2018, 12.52
Deli članek:

Ameriška gospodarska zbornica Slovenije (AmCham) zajtrkuje z vsemi političnimi akterji. Skoraj z vsemi …

facebook
V AmCham so se z razočaranjem odzvali na stališča stranke Levica.

AmCham Slovenija je uradno poslovna skupnost, ki združuje več kot 360 slovenskih in mednarodnih podjetij. Ta skupaj zaposlujejo več kot 66 tisoč ljudi in, kot navajajo na svoji spletni strani, ustvarjajo več kot 16 milijard evrov prihodkov. Med člani AmCham Slovenija je veliko znanih in uspešnih slovenskih podjetij s področja bančništva, proizvodnje, zdravstva in farmacije, energetike, informacijske tehnologije, zavarovalništva, prehrambne industrije, neprofitnih organizacij in tudi medijev. Članom ponujajo določene ugodnosti pri uveljavljanju blagovne znamke in poslovnih priložnosti na ameriškem tržišču. Kot navajajo, so apolitična skupnost. Toda sestanki in posveti, na katere vabijo slovenske politične akterje, namigujejo na vse prej kot apolitičnost. Njihovih »poslovnih zajtrkov« in drugih srečanj se na povabilo udeležujejo vsi predstavnik strank razen Levice, ki ima odkrito odklonilen odnos do AmCham Slovenija in vsa njihova povabila zavrača. To pa ameriški gospodarski zbornici nikakor ni všeč.

Facebook
V Levici vidijo AmCham kot podaljšek političnih in ekonomskih interesov tujega kapitala.

Interes tujega kapitala

V AmCham Slovenija so se odzvali na zapise v medijih, da je poslanka Levice na izredni seji državnega zbora dejala, da je treba izločiti vse tiste, ki so obremenjeni z AmCham Slovenija. »Razočarani smo nad takimi besedami in tovrstnega izključevanja ne razumemo, saj menimo, da sta temelj demokracije, kakor tudi AmCham Slovenija, prav dialog in sodelovanje. Zato tudi obžalujemo, da se Levica na naša vabila, bodisi na srečanja ali dogodke, kjer bi lahko soočili mnenja, ne odziva,« so zapisali v izjavi za javnost in Levico znova, tokrat tudi javno, povabili na spoznavanje. V Levici napovedujejo uradni odziv na zapis, so nam pa pojasnili, zakaj so do zdaj povabila AmCham Slovenija zavračali. »Z njimi nismo sodelovali, zato ker tukaj ne gre za društvo ljudi, ki bi hoteli skupaj v dialogu doseči neke pozitivne družbene spremembe, ampak gre za skupino, ki želi uveljavljati interese tujega kapitala,« so pojasnili v stranki.

Vsi na raport!

AmCham Slovenija je pred predsedniškimi volitvami gostila vse pomembne predsedniške kandidate, pred parlamentarnimi volitvami pa so na poslovni zajtrk prišli predstavniki vseh strank razen Levice. Zajtrkovali so Marjan Šarec (LMŠ), Matjaž Han (SD), Matej Tonin (NSi), Aleksandar Kešeljević (SMC), Andrej Šircelj (SDS) in Julijana Bizjak Mlakar (Desus). Predstavnikom strank so zastavili »vprašanja, ki zanimajo poslovno skupnost«. Med drugim je AmCham Slovenija, ki odkrito podpira komercialno zdravstveno zavarovanje, želela slišati, koliko se z njo o tem strinjajo ostale stranke, ter je ob koncu srečanja pohvalila gospodarski program NSi. Nobena skrivnost ni, da je Slovenija z osamosvojitvijo postala del ameriškega vplivnega območja. 

STA
Levica zavrača sodelovanje z izpostavo ameriške gospodarske zbornice.