Poslanci

Podjetji poslanca Marka Bandellija lani ustvarili 60.000 evrov dobička

Mi.K.
24. 8. 2018, 19.30
Deli članek:

Izmed aktualnih poslancev so lastniki ali solastniki podjetij Marko Bandelli (SAB), Matjaž Han (SD) in Andreja Zabret (LMŠ), medtem ko je Ljudmila Novak (NSi) solastnica inštituta.

Osebni arhiv
Marko Bandelli

Vodja poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli je solastnik podjetij Bandelli, d. o. o., in Bandelli GM, d. o. o. Prvo podjetje se ukvarja z materiali in tehnologijami za gradbeništvo, drugo pa z gradbenimi materiali, je razvidno iz spletnega registra GVIN.

Bandelli, d. o. o., je bilo v sodni register vpisano leta 2000 in je imelo lani kar 2,3 milijona evrov kapitala, medtem ko so celotni prihodki znašali skoraj poldrugi milijon evrov. Podjetje je zabeležilo dobiček v višini 29.700 evrov, kar je sicer najmanj v zadnjih petih letih. Največji profit so v tem času ustvarili leta 2013, ko so poslovno leto zaključili s 57.000 evri dobička.

Drugo podjetje Bandelli GM je imelo lani 181.000 evrov kapitala in 581.000 evrov sredstev. Celotni prihodki podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 2010, so znašali 1,3 milijona evrov, poslovno leto pa so zaključili z 31.000 evri dobička. Dobiček podjetja od leta 2013 vztrajno narašča, le pred dvema letoma je podjetje zabeležilo rahel padec dobička.

Grega Wernig / M24
Matjaž Han

Dolgoletni poslanec SD Matjaž Han ima v lasti družinsko podjetje M & M International, d. o. o., ki ga je pred dobrimi 25 leti odprl z očetom. Han je podjetje vodil do leta 2004, ko je bil prvič izvoljen za poslanca; lani je razpolagalo z 815.000 evri sredstev in imelo 581.000 evrov kapitala. Celotni prihodki so se ustavili pri številki 630.000, čisti dobiček pa je znašal dobrih 2100 evrov.

STA
Ljudmila Novak

Nekdanja predsednica NSi in zdajšnja poslanka stranke Ljudmila Novak je med lastniki Inštituta dr. Janeza Evangelista Kreka, ki je bil ustanovljen decembra leta 2009. Med osmimi lastniki inštituta, na katerem se ukvarjajo z izdajanjem knjig, so sicer med drugim poslanec NSi Jožef Horvat, glavni tajnik stranke Robert Ilc, prvi predsednik slovenske vlade in nekdanji evropski poslanec Lojze Peterle ter nekdanji poslanci NSi Mojca Dolinar Kucler, Anton Kokalj in Marjetka Uhan. Po podatkih poslovnega registra GVIN je inštitut lani imel za dobrih dva tisoč evrov več odhodkov kot prihodkov, medtem ko je imel za 4300 evrov sredstev.

STA
Andreja Zabret

Poslanka Liste Marjana Šarca Andreja Zabret je bila najprej direktorica podjetja Nov dan, d. o. o., ki je bilo ustanovljeno že leta 2003. Do julija letos, ko je bila izvoljena za poslanko, je opravljala delo prokuristike, nato pa je ohranila lastništvi v podjetju, ki se ukvarja s poslovnim svetovanjem in administrativno podporo za podjetja. Čisti poslovni izid v lanskem letu, torej dobiček je znašal dva evra manj kot 1600 evrov, celotni prihodki podjetja pa so znašali 20.600 evrov. Leta 2014 so zaključili poslovno leto z izgubo v višini 8400 evrov.

STA
Nekdanji poslanec v državnem zboru Ivan Vogrin.

Izmed preteklih »podjetnih« poslancev prav gotovo izstopa Ivan Vogrin, ki je bil kot kandidat Državljanske liste Gregorja Viranta leta 2011 izvoljen v parlament. Kmalu po državnozborskih volitvah so v javnost prišle informacije, da je podjetje Interles, v katerem je bil solastnik in se ukvarja z montažo oken in vrat, dolžno več upnikom. Vsem, ki so pri podjetju naročili storitve in plačali že avans, pa teh storitev niti niso omogočili.

Po pritisku stranke je Vogrin izstopil iz poslanske skupine in do zaključka mandata deloval kot neodvisni poslanec. Vogrin se je moral med drugim na sodišču zagovarjati zaradi očitka treh domnevnih poslovnih goljufij, ki da jih je zagrešil kot direktor Interlesa in Interles-Belconta, saj družbi nista poravnali skupno 55 tisočakov obveznosti.

Vogrin se je zagovarjal, da dobavitelju ni ostal dolžan namenoma, ampak je njegovo podjetje tako kot številna druga zašlo v finančne težave zaradi gospodarske krize. Sodna saga se je končala leta 2016, ko je mariborsko višje sodišče ocenilo, da je Vogrin le slabo posloval, ne pa tudi goljufal. Oprostilna sodba, s katero ga je sodišče prve stopnje razbremenilo kazenske odgovornosti zaradi neplačanih računov trem podjetjem, je s tem postala pravnomočna.