Ministri

Časovnica: do 13. slovenske vlade še vsaj tri tedne

STA/B.K.
24. 8. 2018, 20.03
Posodobljeno: 24. 8. 2018, 20.04
Deli članek:

Predsedniki peterice strank so danes nadaljevali pogovore o oblikovanju nove vlade pod okriljem novoizvoljenega premierja Marjana Šarca. Kadrovskega razreza mest državnih sekretarjev še niso povsem dorekli, so pa začrtali časovnico koalicijskega dogajanja v prihodnjem tednu. Med drugim morajo organi strank dokončno potrditi vstop v Šarčevo vlado.

Bobo
Marjan Šarec

Svet stranke DeSUS je že sprejel soglasno odločitev o vstopu v Šarčevo vlado, svet SAB pa se bo na to temo sestal ob 18. uri. Iz SAB je bilo sicer slišati nekatere pomisleke o vstopu v vlado, po nekaterih neuradnih informacijah so dvomi tudi v delu sveta stranke, a predsednica Alenka Bratušek je v pismu, s katerim se je obrnila na člane sveta, predlagala, da v koaliciji ostanejo.

V ponedeljek bodo postopke potrditev vstopa v vlado in kandidatov za ministre na organih strank izpeljali še v SMC, SD in LMŠ. Tako naj bi bil v ponedeljek tudi dokončno oblikovan seznam ministrske ekipe.

Pogovore z ministrskimi kandidati naj bi Šarec opravil med ponedeljkom in sredo. V četrtek je predviden podpis koalicijske pogodbe med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, nato pa naj bi v petek sledila vložitev predloga ministrske liste v DZ.

Pred potrditvijo na ministrsko funkcijo morajo kandidati prestati še zaslišanja pred pristojnimi odbori DZ. Ta so predvidena v petek, 7. septembra, ter v ponedeljek, 10. septembra. Ob morebitnih negativnih ocenah predstavitve kandidatov lahko po poslovniku DZ predsednik vlade sicer te v treh dneh tudi še zamenja.

Če do tega ne bo prišlo, bo v četrtek, 13. septembra, predvidoma sledila nova izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci volili 13. slovensko vlado.