Po osvojenem naslovu in pokalu svetovnih nogometnih prvakov, ki je navduševal tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, je zabave očitno konec, saj se je znašel na robu škandala. Kakšne in če bodo posledice za Macrona, bo kmalu jasno. Francoski časnik Le Monde je namreč objavil, da je moški na posnetku, ki je nastal ob izgredih 1. maja letos, in ki pretepa protestnika, pravzaprav Macronov sodelavec, zadolžen za varnost, Alexandre Benalla.

Pri Le Mondu so objavili posnetek, na katerem Benalla udari in pohodi mladega moškega. Na glavo si je potisnil policijski vizir. Čeprav ni policist in je pred tem delal kot varnostnik, je dobil dovoljenje za opazovanje policijskih operacij na dela prostega 1. maja.

macron_bennala
Profimedia
Bennala iz ozadje vse skupaj pozorno spremlja.

Doletela ga je kazen

Iz predsedniške palače so že sporočili, da so Benalla zaradi incidenta suspendirali za dva tedna in ni več zadolžen za organizacijo, povezano z Macronovo varnostjo med potovanji v tujino. Kazen pa je, kot je dodal Bruni Roger-Petit, Macronov tiskovni predstavnik, zadnje opozorilo Benallu preden mu pokažejo vrata. Za Macrona je tudi nekoliko neprijetna informacija, da je tožilstvo v Parizu danes odprlo preiskavo. 

Benalla je bil priljubljen in povsod prisoten član Macronove ekipe v času predsedniške kampanje. The Guardian piše, da se je ponavadi nahajal le nekaj korakov za njim. Po volitvah pa se je zavihtel med člane predsednikove ekipe.

Macronova opozicija že obtožuje predsednika, da so želeli prikriti dogodek in se sprašujejo, zakaj se s tem, ko je resnica prišla na plan, ni ukvarjala policija.  

Alexandre Benalla_Macron_varnostnik
Profimedia
Skupaj sta bila že leta 2014.