V iskanju mandatarja

Janša zavrnil kandidaturo, a vidi luč na koncu predora

S.R.
19. 7. 2018, 12.55
Posodobljeno: 19. 7. 2018, 16.45
Deli članek:

Janez Janša je s svojo odločitvijo iskanje mandatarja pahnil v drugi krog.

Bobo
Janša bo še malo počakal.

Prvak stranke SDS Janez Janša je predsednika republike Boruta Pahorja danes pisno obvestil, da potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade v tem trenutku ne obstaja, s tem pa je zavrnil možnost, da bi v teh razmerah za mandatarja kandidiral sam. Je pa poudaril, da bi do potrebne večine lahko prišlo v naslednjih tednih, saj ocenjuje, da so programsko različne stranke pripravljene na preseganje razlik.

Pahor v prvem krogu ne bo predlagal kandidata za mandatarja

Predsednik republike je sporočil, da bo v ponedeljek uradno seznanil DZ, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.

S ponedeljkovim izstopom NSi iz koalicijskih pogajanj so težnje Marjana Šarca po bolj ali manj sredinski koaliciji sesule v prah, do danes, ko se je z žogico v rokah dobra dva dni zopet poigraval Janša, pa ni bilo jasno, kako bo obarvan Feniks, ki se bo dvignil iz tega pepela. Pepela, v katerem je moral Pahor z lončki znova graditi že nekajkrat porušene gradove.

Janša se je ta teden sicer srečal s predstavniki strank NSi in SNS ter potencialne partnerje znova pozval, naj vrste strnejo z njim na čelu, a mu v koalicijo kot kaže ni uspelo privabiti dovolj poslancev. V tem trenutku si lahko bržkone obeta največ 35 poslanskih glasov podpore, najverjetneje pa celo 34, če je trdno kožo ohranila tudi nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak. Ta je v preteklosti že napovedala, da takšne vlade pod Janševo taktirko ne bo podprla. Potrebnih 46 glasov se torej zaenkrat zdi nedosegljivih.

Prvi krog iskanja mandatarja se izteče v ponedeljek, lopatico pa v rokah zdaj drži Pahor. Te pravzaprav nikoli ni niti izpustil, saj se morebitni koalicijski partnerji ob peskovniku še vedno dogovarjajo, kako razmejiti zemljišča.