Opozarja na vojno

Trump o Črnogorcih: Agresivni ljudje, zakaj bi umirali za njih?

B.K.
18. 7. 2018, 12.33
Posodobljeno: 18. 7. 2018, 12.34
Deli članek:

Črna gora je najmlajša članica Nata. Ameriški predsednik pa že dvomi v to, če jo je vredno braniti.

Reuters
Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za televizijo Fox News pod vprašaj postavil zavezništvo s Črno goro, ki je junija lani postala najmlajša članica severnoatlantske vojaške zveze Nato. Ob tem je namignil celo na to, da bi obramba te majhne jadranske državice lahko pomenila začetek tretje svetovne vojne, poroča portal Euractiv.

Trump je na vprašanje novinarja »Zakaj bi moj sin moral iti v Črno goro in jo braniti pred napadi?« odvrnil, da se sam sprašuje enako vprašanje. »Črna gora je majcena država z zelo močnimi ljudmi. So zelo agresivni ljudje, postanejo lahko agresivni in – čestitke, dobite tretjo svetovno vojno,« je dejal Trump.

Po 5. členu Severnoatlantske pogodbe, morajo vse članice zveze Nato stopiti v bran vsaki članici, ki razglasi, da je napadena.

Ob Trumpovih komentarjih o domnevni agresivnosti Črnogorcev je vredno spomniti na njegovo vedenje do črnogorskih voditeljev. Na lanskem vrhu zveze Nato je Trump namreč grdo odrinil črnogorskega premierja Duška Markovića in se prerinil v prvo vrsto za fotografiranje, na letošnjem vrhu pa je nerodno pozdravil črnogorskega predsednika Mila Đukanovića in ga skoraj udaril s komolcem v obraz.

Črna gora se je sicer pod dolgoletnim vodstvom Đukanovića najprej osamosvojila od Srbije in nato še distancirala od Rusije. Leta 2017 je postala polnopravna članica zveze Nato, sedaj je tudi prva kadnidatka držav z Balkana za vstop v Evropsko unijo.