Imenovanje

Ameriško vrhovno sodišče Trump pomaknil v desno

STA/B.K.
10. 7. 2018, 07.25
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 07.27
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je Američanom v živo iz Bele hiše sporočil, da je za naslednika Anthonyja Kennedyja na vrhovnem sodišču ZDA določil konservativnega prizivnega sodnika 53-letnega Breta Kavanaugha. Tega mora potrditi še senat.

Reuters

V Washingtonu rojenega Breta Kavanaugha je na položaj zveznega prizivnega sodnika v Washingtonu imenoval republikanski predsednik George Bush mlajši, na položaju vrhovnega sodnika pa bo v primeru senatne potrditve zamenjal 81-letnega Kennedyja, ki se je odločil za upokojitev.

Anthony Kennedy je na vrhovnem sodišču z devetimi člani občasno igral vlogo jezička na tehtnici in prestopal k liberalni manjšini sodišča. Kavanaugh tega ne bo več počel in vrhovno sodišče bo ameriško družbo v naslednjih letih in morda celo desetletjih zanesljivo premaknilo v desno.

Po prepričanju Trumpovih kritikov je ogrožena pravic žensk do splava, ogrožene so pravice homoseksualcev, smrtna kazen še dolgo ne bo izumrla, orožje pa je dobilo še enega trdnega zaščitnika na vrhovnem sodišču skupaj s korporacijami in krščansko vero.

Za Trumpa je morda najpomembnejši Kavanaughov pogled na predsedniška pooblastila. Čeprav je pred 20 leti skupaj s posebnim tožilcem Kenom Starrom preganjal predsednika Billa Clintona, je kasneje spremenil stališče in zdaj meni, da bi moral biti predsednik ZDA bolj zaščiten pred pregonom in tožbami.

Leta 2009 je v reviji Law Review napisal, da so ga izkušnje z delom v Bushevi Beli hiši naučile, da je delo predsednika ZDA veliko težje kot katerokoli drugo civilno delo v vladi in zaradi tega bi moral biti predsednik zaščiten pred civilnimi tožbami in kazenskimi preiskavami, dokler je na položaju.

Trump se sooča s civilnimi tožbami kot tudi kazensko preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. V primeru sporov lahko zdaj računa na zanesljivo podporo konservativne peterice vrhovnih sodnikov. To so predsednik sodišča John Roberts, Clarence Thomas, Samuel Alito, Neil Gorsuch in v primeru senatne potrditve še Kavanaugh.

Kavanaugh je bil leta 2006 potrjen na položaj zveznega prizivnega sodnika s 57 glasovi proti 36, tokrat pa bo malce bolj tesno, saj so demokratski senatorji pod pritiskom baze, da glasujejo proti, Kavanaugh pa bo moral prepričati še nekaj redkih liberalnejših republikancev. Susan Collins iz Maina želi zagotovilo, da bo pravica žensk do splava ohranjena.

Senatni republikanci si ne morejo privoščiti spodrsljaja, saj imajo le glas večine (50 proti 49), ker je John McCain iz Arizone bolan. Le en prestop, seveda v primeru, da bodo demokrati enotni, lahko Kavanaughovo nominacijo zruši. Vendar pa je težko pričakovati, da si bo kateri od republikancev drznil nasprotovati svoji bazi na ta način.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je Kavanaugha označil za odlično izbiro in kolege pozval, naj se izognejo politiziranju ter ga potrdijo.

Vodja demokratske manjšine Chuck Schumer pa je obljubil, da bo storil vse, kar more, da zruši nominacijo, ker bodo zdaj ženske reproduktivne pravice v rokah petih moških. "Na tnalu je pravica do splava in zdravstvo žensk. Trump je uresničil grožnjo, da bo kaznoval ženske zaradi njihove izbire," je sporočil Schumer.

Trump je ob najavi imenovanja dejal, da je Kavanaugh dokazano zavezan enakim pravicam za vse po zakonu, da ima brezhibne kvalifikacije, ki jim ni para nikjer.

Kavanaugh se mu je zahvalil za čast in ga pohvalil za menda najbolj premišljen proces izbire vrhovnega sodnika v zgodovini. Dejal je, da bo pri vsakem primeru pred sodiščem odprte glave in si bo prizadeval ohranjati ustavo ter vladavino prava.

Omenil je tudi, da je trener košarke za dekleta, poleg tega redno pomaga hraniti reveže v katoliških dobrodelnih organizacijah. Pomaga tudi učiti na jezuitski akademiji, kjer je eden od direktorjev.

V primeru potrditve bo tako peti katolik na vrhovnem sodišču, kjer ima že izkušnje, saj je bil na univerzi Yale izobraženi pravnik v preteklosti sodni pomočnik ali pripravnik pri Kennedyju, katerega ga bo v primeru senatne potrditve zamenjal.

Kavanaugh si je kariero naredil pri Starru, ki je preiskoval Clintona zaradi zemljiških poslov v Arkansasu, na koncu pa ga ujel na laži pri zanikanju razmerja s pripravnico Monico Lewinsky. Po prihodu Busha mlajšega na položaj predsednika ZDA je Kavanaugh dobil službo v pravnem uradu Bele hiše, nato je zasedal še položaj sekretarja za osebje. V Beli hiši je spoznal Bushevo osebno tajnico Ashley, s katero se je poročil in imata dve hčerki.

Kavanaugh zanimivo ni bil na uvodnem seznamu kandidatov za vrhovno sodišče, preden je Trump postavil na položaj Neila Gorsucha. Ta je nasledil konservativnega pokojnega Antonina Scalio, potem ko so senatni republikanci leta 2016 zavrnili glasovanje o kandidatu Baracka Obame Merricku Garlandu z izgovorom, da je treba počakati na volitve.

Na Trumpov seznam možnih kandidatov je Kavanaugh prišel šele novembra lani. Verjetno zaradi mnenja o predsedniških pooblastilih, saj ga konservativni republikanci uvodoma niso želeli, ker ni bil dovolj odločen nasprotnik politik predsednika Baracka Obame. Med drugim Obamove zdravstvene reforme ni razglasil za neustavno.

Lani pa v sodnem sporu Trumpove vlade okrog pravice nezakonito priseljene najstnice do splava Kavanaugh ni zavrnil njene pravice do splava, ampak je menil, da bi lahko s tem počakali, dokler dekleta ne bi dali v roke skrbnikom. Kavanaugh je bil sicer proti njeni začasni izpustitvi iz ujetništva zaradi splava.

Velika večina njegovih sodnih odločitev in mnenj pa ne dopušča nobenega dvoma o tem, da je konservativen. Med drugim je leta 2015 menil, da Obamova zdravstvena reforma posega v pravice verskih organizacij z zahtevo po kritju kontracepcije, odprt je do javnega financiranja verskih izobraževalnih organizacij.

Leta 2016 je menil, da lahko delodajalci prepovedo stavko delavcev v času pogajanj o pogodbi, leta 2012 je bil proti uredbam za čisti zrak, podprl je zbiranje telefonskih podatkov brez sodnih nalogov s strani Agencije za nacionalno varnost (NSA), urad za zaščito potrošnikov je označil za neustavnega, glede imigracije pa je podobnega mnenja kot Trump.

Povprečna doba od nominacije do potrditve v senatu je za vrhovnega sodnika 11 tednov in Kavanaugh bo najverjetneje že nared za delo, ko sodišče začne znova z delom prvi ponedeljek v oktobru. Najprej pa bodo zaslišanja v odboru za pravosodje, nato glasovanje in nazadnje še glasovanje v celotnem senatu. Datumi še niso določeni.