Igralski talent na zelenici

FOTO in VIDEO: Legende nogometa enotne: Neymar, to je patetično

T.L.
3. 7. 2018, 12.25
Posodobljeno: 3. 7. 2018, 13.06
Deli članek:

Ne le, da je Neymar postal tarča posmeha na družbenih omrežjih, kjer se kot ogenj širijo šaljive fotografije s pripisi, filmčki in internetni “memi” z Neymarjevim prekopicavanjem in padanjem v prvem planu, ampak njegova več kot pretirana reakcije na tekmi z Mehiko ni obšla niti nogometnih legend.

Reuters

Poleg prave nogometne poslastice, ki sta jo včeraj zvečer na svetovnem prvenstvu v Rusiji prikazali reprezentanci Japonske in Belgije – mimogrede, prvič po letu 1970 je ena od ekip ujela zaostanek dveh golov v izločilnih bojih na SP – je veliko pozornosti požel vedno znova dokazan Neymarjev talent za teatralne vložke na zelenici.

Ne le, da je Neymar postal tarča posmeha na družbenih omrežjih, kjer se kot ogenj širijo šaljive fotografije s pripisi, filmčki in internetni “memi” z Neymarjevim prekopicavanjem in padanjem v prvem planu, ampak njegova več kot pretirana reakcije na tekmi z Mehiko ni obšla niti nogometnih legend.

Naj spomnimo: Neymar Jr., ki ga je večino tekme pokrival Mehičan Miguel Layún – ki resda na igrišču z zvezdnikom PSG-ja ni delel v rokavicah je približno 20 minut pred koncem tekme z Mehiko padel in se nekoliko zvijal, med nogami pa je držal žogo. Layún je pristopil – Mehičanom se je mudilo zaradi rezultatskega zaostanka – vzel žogo, pri tem pa stopil na gleženj Neymarja. In nato se je začel Neymarjev teater, ki ga je zaradi pretiravanja v odzivu, ki se jih je zvezdnik najverjetneje naučil prav v mehiških žajfnicah, težko opisati z besedami. Skratka, Neymar je z dramatičnimi grimasami in zvijanjem povsem preusmeril tok dogajanja in čeprav vsi že poznajo njegove trike, je bilo za trenutek tudi na Layúnovem obrazu videti zaskrbljenost in strah, saj bi se vseeno lahko zgodilo, da bi ga sodnik kaznoval ali morda izključil. Sploh ker je res pohodil Neymarjev gleženj.

Reuters
Neymar je zaradi pretiranih reakcij na prekrške požel mnogo kritik.

Kakorkoli že, Neymar je po dolgi prekinitvi kmalu znova tekal po zelenici, Mehičan kazni ni dobil, se pa je v tokratno Neymarjevo izvajanje obregnilo kar nekaj prominentnih nogometašev.  

Gary Lineker‏ je tako dogajanje pokomentiral, češ, da ima Neymar najnižji prag bolečine med vsemi igralci na svetovnih prvenstvih, odkar spremljajo nogomet s pomočjo statistike opta.

Še eno veliko ime otoškega nogometa, Alan Shearer, je bil še manj prizanesljiv. "To je absolutno patetično. Ni dvoma o njegovih sposobnostih. Videli smo njegovo potezo s peto, njegov zadetek in podajo za drugi gol. Ampak res je patetično, ko se prekopicuje naokoli, kot da je agoniji. Zakaj se mu zdi, da mora to početi?"

Legenda francoskega nogometa in nekdanji "divji deček zelenic" Eric Cantona je v posnetku pohvalil Neymarjeve igralske sposobnosti. Ker pa se je tudi sam preizkusil v igralstvu, mu je svetoval, naj bo "med prizori" pozoren na kontinuiteto: če ga nogometaš udari v levo ramo, se ne sme prijeti za deno stran obraza. 

Tudi Chris Sutton, nekdanji igralec klubov Celtic in Chelsea, je Neymarjevo početje za BBC Radio 5 live označil za "sramotno". "Morali bi govoriti o tem, kako dober nogometaš je, namesto tega pa na tem svetovnem prvenstvu vidimo isto iz tekme v tekmo." Nogometni navijači po vsem svetu ga bodo imeli za prevaranta in temu bo težko oporekati, je bil jasen Sutton, ki je pred tem dodal, da se pač svetovno znane nogometaše dobro "pazi" in se jim ne pušča žoge. 

Juan Carlos Osorio, selektor mehiške ekipe, je brez omembe Neymarjevega imena jasno podal mnenje, da so lažni prekrški krivi, da je po obetavnem začetku mehiška ekipa izgubila svoj ritem igre. "Mislim, da je to sramota za nogomet. Veliko časa smo izgubili zaradi enega igralca. Prepogosto smo se zaustavili. Mislim, da gre za zelo negativen zgled v nogometu in za vse otroke, ki spremljajo to igro. To je močan šport, moški šport in mislim, da ne bi smelo biti prisotno toliko igranja," Osorijeve besede prenaša časnik Guardian.

Kaj pa pravi Neymar? Ne pusti se motiti. Trdi, da je bil v bolečinah. Prepričan je, da gre predvsem za poskuse drugih, ki bi ga radi spodkopali. "Ne zanimajo me kritike, niti pohvale, ker lahko vplivajo na športnikov odnos." Dodaja, da je na prvenstvu zato, da zmaga s svojo ekipo. Neymar ima na svoji strani tudi selektorja Tita. Ob zadnjem Neymarjevem igralskem vložku na tekmi z Mehiko je mirno dejal, da naj si vsak pogleda, kaj se je dogajalo, in da nima nihče kaj za dodati.