Lokalni huligan

38-letnik načrtno napadel časopisno hišo in poiskal "tarče"

G.G./STA
29. 6. 2018, 07.20
Posodobljeno: 29. 6. 2018, 07.35
Deli članek:

Znano je, kdo je streljal na člane redakcije časopisa Capital Gazette v Annapolisu.

Profimedia
Osumljeni Jarrod Ramos

To je 38-letni lokalni razgrajač Jarrod Ramos. V četrtek je vstopil v poslopje časopisa in začel streljati s puško. Policija pravi, da je iskal tarče in dobro vedel, na koga bo streljal. Pobil je pet ljudi, dve osebi pa sta bili lažje ranjeni. Policija je objavila imena žrtev. To so uradnica posebnih izdaj Wendi Winters, novinar John McNamara, urednik Gerald Fischman, pomočnica prodaje Rebecca Smith in pomočnik urednika ter kolumnist Rob Hiaasen. Slednji je brat slavnega ameriškega romanopisca Carla Hiaasena s Floride.

Priče pravijo, da je napadalec prenehal streljati, še preden je prišla policija, ki je posredovala izjemno hitro. Ramos se je skrival pod mizo, pri sebi pa je imel tudi dimne bombe in šok granate. Vršilec dolžnosti policijskega šefa okrožja Anne Arundel, kamor spada Annapolis, Bill Krampf je na novinarski konferenci dejal, da je šlo za merjen napad na časopis Capital Gazette.

Ker so o njem pisali resnico

Televizija CBS poroča, da Ramos stanuje v Marylandu, na njegovem profilu na twitterju pa je polno zapisov in in groženj časopisu. Leta 2011 je priznal krivdo za kriminalno nadlegovanje ženske, o čemer je poročala ena od izdaj časopisa. Zgodba opisuje izpoved ženske, ki jo je Ramos več mesecev nadlegoval po internetu in v živo, dokler ga ni prijavila policiji.

Ramos je začel proti časopisu tvitati nekaj mesecev po priznanju krivde za nadlegovanje, julija 2012 pa je vložil tožbo proti časopisu zaradi obrekovanja. Sodišče je tožbo zavrglo kot povsem neutemeljeno. Sodnica Maureen Lamasney je pri tem povedala, da nekateri pričakujejo, da morajo mediji o njih poročati le v najlepši luči, vse, kar je časopis pisal o njem, je bila pač resnica.

Profimedia
Zaposleni so se sicer pred streli skrili pod mize ali pobegnili, še več ljudi je ranjenih.

Trump moli

Ameriški predsednik Donald Trump je kot običajno sporočil, da moli in misli na žrtve, ter se zahvalil policistom za posredovanje. Nato se je vsulo nanj po družabnih medijih, naj se ne spreneveda, da mu je res mar za novinarske žrtve. Tiskovna predstavnica Bele hiše Lindsay Walters je zagotovila, da vztrajajo pri prepričanju, da ne sme biti prostora za nasilje ne glede na to, proti komu je usmerjeno. Politična prepričanja strelca v četrtek zvečer še niso bila znana.

Drugi člani uredništva napadenega časopisa so izražali odločenost, da bo časopis danes izšel in so aktivno pokrivali preiskavo zločina. Kolegi iz drugih medijev so za žrtve ustanovili finančni sklad GoFundMe, ki je v prvih nekaj urah po odprtju računa zbral 20.000 dolarjev.