podrtije

"Vsak odpadli strešnik še ne pomeni nevarne gradnje"

Monika Levanič/Novice Svet24
29. 6. 2018, 07.00
Deli članek:

Četudi vas sosedov nered oziroma nevzdrževani objekt moti, ste brez moči, saj gradbena inšpekcija pristojnosti za ukrepanje, če gre za nenevarno gradnjo, nima.

Arhiv časopisa Novice Svet24
Okoličani opozarjajo na zapuščene stavbe in neurejenost, a po navadi brez uspeha.

Propadajoče stavbe, razpadajoče ograje, zaraščeno zemljišče, odpadanje strešnikov, ometov in opeke … Po vsej Sloveniji najdemo kar nekaj opuščenih in propadajočih nepremičnin. Objekti se celo rušijo sami vase in ogrožajo varnost mimoidočih.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, nadzor in postopke v skladu s pristojnostmi nad nevarnimi objekti izvajajo gradbeni inšpektorji Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP). Postopanje v primeru nevarnega objekta opredeljuje gradbeni zakon. Vendar kot opozarjajo, vsak odpadli strešnik še ne pomeni nevarne gradnje: »Nevaren objekt po gradbenem zakonu je objekt, ki ne izpolnjuje bistvenih zahtev, tako da neposredno ogroža zdravje in življenje ljudi, premoženje večje vrednosti, promet ali sosednje objekte.«

GLOBE OD 1000 DO 60.000 EVROV

Lastnik stavbe se v tem primeru lahko kaznuje za prekršek. Z globo od 10.000 do 30.000 evrov se za prekršek kaznuje pravna oseba, če se pravna oseba po predpisu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa v razponu od 20.000 do 60.000 evrov, če kot izvajalec s svojim ravnanjem ali opustitvijo ravnanja povzroči, da je objekt nevaren. Z globo od 5000 do 15.000 evrov se za tovrstni prekršek kaznuje samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, z globo od 2500 do 7000 evrov pa se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika, odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ali odgovorna oseba v državnem organu ali samoupravni lokalni skupnosti. Za posameznika je predpisana globa od 1000 do 3000 evrov.

KAJ PA ČE LASTNIK NI ZNAN?

Prav tako v primeru nevarnega objekta gradbeni ali drug pristojni inšpektor ustavi gradnjo oziroma prepove uporabo nevarnega objekta in odredi, da se v roku, ki ga določi, na stroške zavezanca objekt ustrezno zavaruje ali se izvedejo vzdrževalna dela oziroma se delno ali v celoti odstrani. Pogosto pa se zgodi, da inšpektorji lastnika s težavo najdejo, saj je ta v tujini ali pa lastnik objekta sploh še ni znan, ker zapuščinski postopek ni zaključen. V tem primeru lahko gradbeni inšpektor ukrepe izreče kar državi.